Mainettaan parempia kirjoja

Kirjailijalla on kaksi tapaa vaikuttaa.

Toinen on käyttäytyä kuin kirjailija, toinen kirjoittaa kuin kirjailija. Tämän vuoden Finlandia-palkinnon saaneessa Sofi Oksasessa on nämä molemmat puolet.

Ulkoinen musta-valkea olemus, jota goottilaiseksi kutsutaan, kertoo, että kyse ei ole ihan tavallisesta suomalaisesta tyttölapsesta, vaan rohkeasta oman tiensä kulkijasta.

Kun kääntää silmänsä kirjailijasta tämän kirjaan, palkittuun Puhdistus-romaaniin, niin huomaa, että kirjailijana Sofi Oksanenjatkaa suomalaisen kaunokirjallisuuden parhaita perinteitä: hän on "yhteiskunnallinen" kirjailija siinä missä suuret kansalliskirjailijamme Aleksis Kivestä ja Minna Canthista Väinö Linnaan tai Hannu Salamaan.

Erona edeltäjiin on vain se, että Sofi Oksanenei tulkitse Puhdistuksessa Suomen historiaa, vaan kuvaa veljeskansamme virolaisten ja etenkin sen naisten kolkkoja vaiheita.

Vapauden aate, aatteista suurin, ei ole sidottu maantieteeseen, vaan on yleismaailmallinen, universaali.

Tarvitaanko kirjoja tai ylipäätään painettua sanaa tänä sähköisen tiedonvälityksen aikakaudella?

Tietenkin tarvitaan. Aina on oltava niitä, joilla on taito tunnistaa ja nostaa esiin olennaiset ilmiöt ja ihmiset kaaosmaisen nykyhetken keskeltä julkiseen keskusteluun.

Julkista keskustelua ei ole se, että viiden miljoonan ihmisen Suomessa viisi miljoonaa ihmistä kirjoittaa päivästä toiseen omaa blogiaan internetissä.

Suomalaiselle rasismille kasvot antaneen helsinkiläisen tohtori Jussi Halla-ahon blogi olisi täysin vaaraton, jos sillä ei olisi yhtään säännöllistä seuraajaa. Epäilyttäväksi tuo blogi on tullut vasta sen jälkeen, kun sillä on viisi tuhatta lukijaa ja kun painetussa sanassa on alettu kiinnittää huomiota Halla-ahon mielipiteisiin.

Maailmaa pitää tulkita joka päivä uudelleen. Poliitikot tekevät sitä omalla tavallaan, kirjailijat ja muut taiteilijat omallaan kuten myös tutkijat, jotka sanovat toimivansa puhtaasti tieteen nimissä.

Kokemus on tosin osoittanut, että monta kertaa ovat taiteilijat osanneet erottaa kustakin aikakaudesta olennaisen huomattavasti tiedemiehiä tarkemmin - ja tavalla, jonka tyhmempikin ymmärtää.

Suomalainen kansalliskirjallisuus ei loppunut Kalle Päätaloon, vaikka sellaistakin mielipidettä saattaa kansan parissa esiintyä.

Tämän päivän kotimainen kaunokirjallisuus on mainettaan parempaa. Finlandia-ehdokkaitten joukossa oli erinomaisia kuvauksia nyky-yhteiskunnasta. Myös kuopiolaisesta Savonia-palkinnosta kilpailevista teoksista useimmat kertovat suomalaisten elämästä tässä ja nyt.

Uuden kaunokirjallisuuden antama Suomi-kuva ei ole yhtä ylevä ja yksiselitteinen kuin aikanaan Sakari Topeliuksen Maamme-kirjassa.

Pedofiliasta tai muusta sukupuolisesta väkivallasta, perheiden hajoamisesta, ihmismielen järkkymisestä tai yksityisten ihmisten täydellisestä avuttomuudesta on mahdotonta kirjoittaa ylevästi ja olevia oloja kiitellen.

Jos hyvän romaanin antama maailmankuva äklöttää ja oksettaa, siitä ei pidä syyttää kirjailijaa. On mentävä peilin eteen ja tehtävä itselleen kysymys: - Olenko minä itsekin ollut saattamassa maailmaa tähän jamaan...?

Mitä sirpaleisemmaksi maailma muuttuu, mitä enemmän yhteiskunnat hajoavat omaa todellisuuttaan eläviksi pienryhmiksi, sitä enemmän tarvitaan myös niitä, jotka yrittävät nähdä kokonaisuuden ja joilla on rohkeutta myös tuoda julki näkemänsä.

Hengästyttävästi etenevien tv-sarjojen ja pätkäuutisten vastapainoksi syntyy tarvetta paksuille romaaneille, punnitulle puheelle ja mietityille lauseille. Jos ihmiset haluavat työssään eroon pätkätöistä, niin kai he haluavat jotain pitkää linjaa myös varsinaiseen elämäänsä?

Sofi Oksasen Puhdistuksessa on liki 400-sivua, eikä se ole vielä paksuin meidän aikamme romaaneista. Talvikaudet ihmisen pitäisi viettää itse asiassa karhun tavoin: asettautua mukavasti sänkyyn tai sohvalle korkea tyyny pään alla, panna lämmin peitto jaloille, ottaa tukeva kirja käteen ja ryhtyä lukemaan.

Ei haittaa, jos välillä nukahtaa, sillä painettu sana ei karkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.