Maito-Suomi vahvistuu

Maitotilat vähenevät, mutta maidontuotanto on sen sijaan nousussa Pohjois-Savossa ja muualla Maito-Suomessa. Savolaisten, pohjoiskarjalaisten ja kainuulaisten maitotilallisten muodostaman ItäMaidon alueella lypsettiin viime vuonna lehmistä noin 546 miljoonaa litraa maitoa, missä lisäystä oli prosentin verran.

Vaikka kasvuprosentti oli pieni, se on kuitenkin myönteinen merkki suhdanteiden muuttumisesta. Jäljelle jääneet maitotilat ovat uskaltaneet sijoittaa tulevaisuuteen ja saaneet myös vastinetta investoinneilleen. Kun maidon tuottajahintakin kohosi viime vuonna merkittävästi, on toiveita, että lainat saadaan aikanaan myös maksetuiksi. Suomella on EU:ssa oma tuotantokiintiönsä, jota viime vuosina ei ole kyetty käyttämään täysimääräisesti hyväksi. Näin unionikaan ei ollut asettelemassa esteitä maitosuomalaisten yrittämiselle.

Kiuruvesi on säilyttänyt asemansa itäisen Suomen suurimpana maitokaupunkina noin 47 miljoonan litran vuosituotannolla. Vieremä on kakkonen 36 miljoonalla ja Lapinlahti kolmas 29 miljoonalla litrallaan. Tämä kertoo, että Maito-Suomen sisällä Ylä-Savon asema vankistuu vuosi vuodelta. Myös Suomen suurin yksittäinen maitotila on syntymässä yliseen Savoon, kun Sukevalle Sonkajärvelle rakennettava Iskolan 750 lehmän yhteisnavetta saadaan kohta puoliin valmiiksi.

Elintarvikkeiden hinnat ovat maailmalla nyt poikkeuksellisen korkealla. Kuluttajille tämä on huono uutinen, mutta Pohjois-Savon aluetaloutta se vahvistaa. Lisäpotkua maakunnan maatalous saa tiedoista, joitten mukaan luomutuotteiden kysyntä on kääntynyt lopultakin ripeään kasvuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.