Maitolitran hinta hipoo jo euroa

Pieni- ja keskituloisten ahdinko kasvaa ruuan hinnan kallistumisen myötä. Esimerkiksi maitolitran hinta hipoo jo euroa. Kun samaan aikaan monet muut elämiseen liittyvät hinnat ja maksut - kuten energia ja asuminen - ovat nousseet, niin monilla ihmisillä on jo hätä toimeentulosta.

Asiantuntijoiden mukaan kotimaisen lihan ja lihatuotteiden hinta nousee todennäköisesti kymmenen prosenttia vuodenvaihteeseen mennessä. Maitotuotteiden, etenkin juustojen, hinnannousu voi hipoa jopa kahtakymmentä prosenttia. Leivän hinnan uskotaan nousevan lähivuosina yhtä paljon. Keski-Euroopassa leipä on jo kallistunut noin kymmenen prosenttia.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vahvisti alkuviikolla, että ruuan hinnan suunta on ylöspäin. Viljan hintaan kohdistuu kuitenkin selkeä paine. Viljan mukana kallistuvat myös sianliha, siipikarja ja kananmuna.

Tällä menolla palkansaajien palkankorotukset hupenevat huimaa vauhtia. Yhteiskunnan hintarallista kertovat myös tuoreimmat inflaatioprosentit: tammikuussa 3,8, helmikuussa 3,7 ja maaliskuussa 3,9. Hallituspuolueet rauhoittelevat kansalaisia sanomalla, ettei tilanne ole kriittinen. Valtaapitävien on syytä kuitenkin kuunnella kansaa herkällä korvalla. Ihmisten perustoimeentulolla ei saa leikkiä.

Kallistunut ruoka ei hetkauta hyvin toimeentulevia juuri mihinkään. Tilanne on toinen pienituloisessa perheessä, jossa on vaikkapa kolme tai neljä alaikäistä lasta. Yksinhuoltajien tilanne on monissa tapauksissa lähes kestämätön.

Suomalaisten on hintakeskustelussa kuitenkin tarkasteltava ruokailutottumuksiaan. Valmisruokien ja monenlaisten epäterveiden välipalojen menekki on kasvanut voimakkaasti. Ihmisten tulisi muistaa, että itse valmistettu ruoka on terveellisempää ja edullisempaa kuin valmistuotteet. Valmisruuan suosiminen kasvattaa ihmisiä lisäksi uusavuttomuuteen.

Ruokakustannusten määrään vaikuttaa myös perheiden koko. Tilastokeskuksen mukaan perheiden keskikoko oli 3,3 henkilöä vuonna 1966 ja 2,1 vuonna 2006.

Kysyä myös sopii, onko ruuan hinta todella noussut niin voimakkaasti kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan Suomessa vuodesta 2006 vuoteen 2007 toteutunut 2,1 prosentin elintarvikkeiden hinnannousu on Euroopan matalimpia.

Myrskyisää keskustelua ruuan hinnasta käydään myös ulkomailla. Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto kehottavat hallituksia nopeisiin toimiin ruuan hinnannousun hillitsemiseksi. Maailmanpankin johtajan Robert Zoellickin mukaan kolmen vuoden kuluessa kaksinkertaistunut ruoan hinta uhkaa syventää 100 miljoonan kehitysmaan asukkaan köyhyyttä entisestään.

Kohonnut ruuan hinta on johtanut paikoin väkivaltaiseen mellakointiin muun muassa Haitissa, Egyptissä ja Bangladeshissa. Suomessa tilanne ei ole näin räjähdysherkkä, eikä sitä saa sellaiseksi päästää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.