Maksutonta varhaiskasvatusta kannattaa kokeilla

Elokuun puolivälissä käynnistyvän koulujen syyslukukauden yhteydessä astuu voimaan liuta uudistuksia kaikilla asteilla varhaiskasvatuksesta ammattikouluun ja ylioppilastutkintoon. Yhdistävänä tekijänä kaikilla on pyrkimys ehkäistä syrjäytymistä mahdollisimman nuorella iällä.

Pohja tulevalle koulumenestykselle valetaan jo varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Alkavana syksynä käynnistyvässä kokeilussa 12 400 viisivuotiasta 19 kunnassa saa maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntina viikossa. Pohjois-Savosta mukana ovat Iisalmi, Leppävirta ja Sonkajärvi ja Etelä-Savosta Mäntyharju. Taka-ajatuksena on selvittää esiopetuksen laajentamista kaksivuotiseksi, sillä viisivuotiaiden opetukseen osallistumisessa Suomi on jäljessä muita Pohjoismaita

Opintien ulottamisesta yhä varhemmas lapsuuteen herää helposti kriittisiä kysymyksiä. Ei kai taas syyllistetä vanhempia, jotka valitsevat kotihoidon? Ei kai lapsuutta taas uhrata taloudellisen tehokkuuden alttarille? Viimeisimmän tutkimustiedon pohjalta voidaan vastata, että ei syyllistetä eikä uhrata.

Kokeilu perustuu vapaaehtoisuuteen. Maksuttomuuden avulla tullaan vastaan niitä perheitä, joiden valintoja taloudelliset syyt määräävät liiaksi. Näinkin pyritään tasaamaan lasten taustasta johtuvaa epätasa-arvoa.

Tutkimusten mukaan esiopetuksen varhaisesta aloittamisesta on kiistatonta hyötyä myöhemmälle oppimiselle. Luonnollisesti sen täytyy tapahtua lapsen kehitysvaiheen ehdoilla. Lapset itse tapaavat lähteä koulu- ja esikoulutielle ennakkoluulottomasti ja innokkaasti. Heillä on luontainen halu oppia ja tutkia maailmaa, ja tätä uteliaisuutta kannattaa ruokkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.