Mallioppilas saa ehdot

EU-komission tuore talousennuste ei mairittele Suomea: entinen euroalueen mallioppilas saa ehdot ja on joutumassa komission tarkkailuluokalle.

Komissio arvioi, että kolmisen vuotta Suomea piinannut taantuma jää taakse vielä tänä vuonna. Suureen riemuun ei kuitenkaan ole aihetta, sillä Suomen talouskasvu jää jälkeen muiden euromaiden kasvusta. Tai ei aivan kaikkien, sillä Kypros sentään jää Suomen perään.

Tänä vuonna euromaiden talouskasvun keskiarvo on 1,5 ja kaikkien EU-maiden 1,8 prosenttia. Suomessa talous kasvaa vain vaivaiset 0,3 prosenttia.

Ensi vuonna tilanne ei paljon kohene. Silloin EU-maiden talouskasvu olisi komission ennusteen mukaan 2,1 prosenttia, kun Suomi joutuisi tyytymään prosentin kasvuun.

Kaiken lisäksi Suomi rikkoo EU:n budjettisääntöjä. Julkisen talouden alijäämä on yli 3 prosenttia bruttokansantuotteesta ja julkinen velka kipuaa yli 60 prosentin.

Miten tässä näin on käynyt?

Kaikkea ei tietenkään voi panna viimeisiään vetelevän hallituksen syyksi, mutta melko paljon kuitenkin. Hallitukseen kesällä 2011 lähteneiden puolueiden olisi pitänyt kuunnella varoituksia, joita kyllä annettiin talouden tilasta. Ylioptimisten odotusten varaan rakentunut hallitusohjelma oli itsepetosta.

Samaan virheeseen ei enää ole varaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.