Malmi ei karkaa

Kaivosteollisuuden kukoistavat näkymät ovat kuihtuneet sitä mukaa, kun uutiset ovat kertoneet rakentamisen ja investointien hiipuvan maailmalla.

Korkeasuhdanteen huipulla metallien hinnat kohosivat huikaiseviin korkeuksiin, ja aiemmin köyhiksi arvioidut esiintymät alkoivat näyttää houkuttelevilta kaivoskohteilta. Muutamassa kuukaudessa hinnat ovat laskeneet romahdusmaisesti maailman raaka-ainepörsseissä, joten sijoittajilla ei ole mitään intoa rahoittaa kannattamattomia hankkeita. Vain kulta on säilyttänyt arvonsa näinä epävarmuuden aikoina.

Pohjois-Savossa suhdanteiden käänne on heijastunut ensimmäisenä Leppävirralla aloitettuun nikkelimalmin louhintaan ja sen rikastukseen Kaavilla. Itäisen Suomen merkittävin jarrutusliike on tapahtunut Pohjois-Karjalan puolella Polvijärvellä, jossa Kylynlahden pari sataa henkeä työllistävä kaivoshanke on pantu jäihin.

Sotkamossa avattu Talvivaara on Suomen kautta aikain suurin kaivoshanke, ja se näyttää onneksi selviävän ainakin toistaiseksi keskimääräistä paremmin taantumasta. Vaikka nikkelin hinta on tullut hurjasti alas huipputasolta, niin se on edelleen tasolla, joka turvaa louhinnan ja rikastamisen jatkamisen kuten myös tuotannon vähittäisen lisäämisen. Uusimpien tietojen mukaan Talvivaaran malmivarat ovat sitä paitsi osoittautuneet jopa puolta suuremmiksi kuin aiemmin oli laskettu.

Suomen kaivokset eivät ole yksin murheineen. Itärajan takana Kostamuksessa huolet ovat itse asiassa huomattavasti suuremmat kuin meillä. Suomalaisten 1970-luvulla rakentamassa kaivoskaupungissa on jopa pelätty kaivoksen sulkemista, minkä omistajat ovat kuitenkin kiistäneet. Pitkiä seisokkeja on kyllä luvassa Kostamukseenkin. Suomessa se heijastuu ainakin rautateille, kun malmikuljetukset Kostamuksesta Raaheen keskeytyvät.

Kaivosala on siitä hyvä, että malmi ei karkaa maan alta mihinkään. Aikojen parantuessa sitä ryhdytään taas louhimaan - ja entistä paremmalla hinnalla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Eikö valtio voisi jättää metsänsä hakkaamatta?

Nuoret eivät olehalunneet syrjäytyä

Sananvapauden puolustajille erävoitto Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.