Malmi ei karkaa

Kaivosteollisuuden kukoistavat näkymät ovat kuihtuneet sitä mukaa, kun uutiset ovat kertoneet rakentamisen ja investointien hiipuvan maailmalla.

Korkeasuhdanteen huipulla metallien hinnat kohosivat huikaiseviin korkeuksiin, ja aiemmin köyhiksi arvioidut esiintymät alkoivat näyttää houkuttelevilta kaivoskohteilta. Muutamassa kuukaudessa hinnat ovat laskeneet romahdusmaisesti maailman raaka-ainepörsseissä, joten sijoittajilla ei ole mitään intoa rahoittaa kannattamattomia hankkeita. Vain kulta on säilyttänyt arvonsa näinä epävarmuuden aikoina.

Pohjois-Savossa suhdanteiden käänne on heijastunut ensimmäisenä Leppävirralla aloitettuun nikkelimalmin louhintaan ja sen rikastukseen Kaavilla. Itäisen Suomen merkittävin jarrutusliike on tapahtunut Pohjois-Karjalan puolella Polvijärvellä, jossa Kylynlahden pari sataa henkeä työllistävä kaivoshanke on pantu jäihin.

Sotkamossa avattu Talvivaara on Suomen kautta aikain suurin kaivoshanke, ja se näyttää onneksi selviävän ainakin toistaiseksi keskimääräistä paremmin taantumasta. Vaikka nikkelin hinta on tullut hurjasti alas huipputasolta, niin se on edelleen tasolla, joka turvaa louhinnan ja rikastamisen jatkamisen kuten myös tuotannon vähittäisen lisäämisen. Uusimpien tietojen mukaan Talvivaaran malmivarat ovat sitä paitsi osoittautuneet jopa puolta suuremmiksi kuin aiemmin oli laskettu.

Suomen kaivokset eivät ole yksin murheineen. Itärajan takana Kostamuksessa huolet ovat itse asiassa huomattavasti suuremmat kuin meillä. Suomalaisten 1970-luvulla rakentamassa kaivoskaupungissa on jopa pelätty kaivoksen sulkemista, minkä omistajat ovat kuitenkin kiistäneet. Pitkiä seisokkeja on kyllä luvassa Kostamukseenkin. Suomessa se heijastuu ainakin rautateille, kun malmikuljetukset Kostamuksesta Raaheen keskeytyvät.

Kaivosala on siitä hyvä, että malmi ei karkaa maan alta mihinkään. Aikojen parantuessa sitä ryhdytään taas louhimaan - ja entistä paremmalla hinnalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.