Malmi säilyy kalliossa

Metallien ja muiden raaka-aineiden hinnat heijastelevat herkästi maailmantalouden suhdanteita. Yhdysvalloista alkanut lama ja siitä aiheutunut investointien pysähtyminen vetivät raaka-ainepörssin hinnat pohjalukemiin. Viime kuukausina on ollut nähtävissä, että pahin aika on nyt ohi ja uusrakentaminen alkanut.

Taannoiset hurjan kasvun vuodet elvyttivät myös Suomen kaivosteollisuuden. Eri puolilla maata ryhdyttiin virittelemään uusien kaivosten avaamista. Lapin kultakaivoksilla ja Sotkamon Talvivaaran nikkelikaivoksella päästiin myös jo sanoista tekoihin. Osittain näin tapahtui myös Pohjois-Savossa Leppävirralla. Sen sijaan esimerkiksi Savon rajoilla Polvijärvellä oltiin Kylynlahdessa vasta suunnitteluasteella, kun lama tuli ja vei kannattavuuden.

Malmivaroiltaan jättimäinen Talvivaara on onnistunut selättämään myös huonon ajan. Syitä on ainakin kaksi. Ensinnäkään kannattavuuslaskelmia ei viritetty yläkanttiin ja toisaalta hankkeen taakse on saatu runsaasti pääomia. Vauraita sijoittajia on löytynyt sekä Lontoon että Helsingin pörssien kautta. Tukea ja turvaa on tullut myös siitä, että maailman kaivosjätteihin kuuluva venäläinen Norilsk Nikel on osakkaana yhtiössä.

Hyvinä aikoina kaivokset tuottavat hyvin. Niiden avaaminen vaatii kuitenkin nykyisin suuria pääomia. Sen seurauksena kaivosteollisuus on keskittymässä yhä suurempien ja samalla yhä harvempien kansainvälisten yritysten nimiin.

Vaatimattomilla pääomilla pelaavat kaivokset putoavat laman oloissa ensimmäisinä joukosta, ja näin kävi nyt Leppävirralla, jossa Finn Nickel joutuu luopumaan rahattomana Särkisalmen louhoksestaan. Leppävirran ohella konkurssi tuntuu myös Kaavilla, jossa nikkelimalmi oli tarkoitus rikastaa Luikonlahden entisellä kaivosalueella.

Finn Nickelin konkurssi on ikävä uutinen maakunnan taloudelle, vaikka paikkakunnalla kaivoksella on ollut myös vastustajia. Kaivoshankkeiden kaatuminen ei ole onneksi lopullista. Malmit eivät katoa yksin mihinkään peruskalliosta. Malmio, joka tänään tuntuu arvottomalta, voi osoittautua myöhemmin todelliseksi kultakaivokseksi niin omistajilleen kuin ympäristölleenkin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.