Maltti on valttia naakkojen tappamisessa

Metsästysporukat ympäri maata ovat päässeet keskiviikosta lähtien naakkajahtiin, kun vuonna 1993 rauhoitetun linnun suojelu päättyi elokuun alussa. Esimerkiksi Lapinlahdella on kasattu noin kymmenen hengen iskuryhmä, joka lähtee kiertämään naakkavahingoista kärsineitä maatiloja.

Naakka on sattuvasti Varsinais-Suomen maakuntalintu, sillä ne ovat aiheuttaneet mittavimpia vahinkoja viljelmille juuri Lounais- ja Etelä-Suomessa. Aiemmin ampumisen poikkeuslupia myöntäneen Varsinais-Suomen ely-keskuksen ylitarkastaja Ritva Kemppainen neuvoo, että tehokkainta on laittaa kuollut yksilö näkyville varoitukseksi muille.

Turun yliopiston eläinmuseon konservaattorin Ari Karhilahden mukaan naakka on yksi älykkäimmistä linnuista, joten se oppii äkkiä, missä saa ”pataan” (Turun Sanomat 28.7.).

Naakkatuhojen koettelemilla alueilla jahtiin lähdetään epäilemättä innolla turhauttavan odotuksen jälkeen. Koko maailmassa elinvoimaiseksi luokiteltu, jopa sata miljoonaa yksilöä käsittävä laji ei ole ollut Suomessakaan rauhoituksen tarpeessa vuosikausiin. Jäykkä byrokraattisuus ja suojelun järjenvastainen irrottaminen lajien todellisesta elinvoimasta on ruokkinut kannan hallitsematonta kasvua.

Maltti on kuitenkin valttia naakkametsälläkin. Luultavasti ne oppivat nopeasti välttämään vaaran paikat, kun joitakin ammutaan varoitukseksi, kuten asiantuntijat arvelevat.

Tarkoituksenahan ei ole hävittää naakkoja Suomesta taas sukupuuton partaalle ja toistaa siten ennen pitkää uudelleen rauhoittamisen ja sitä seuraavan kannan paisumisen historiaa. Jos haittalinnut uhkaavat palata viljelyksille, voi toimenpiteitä tarvittaessa tehostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Talouden rakenteita on viimein remontoitava

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.