Maltti on valttia

Heikot jäät ovat yllättäneet pilkkijät tänä vuonna. Viime viikonvaihteeseen mennessä yhteensä 24 talvionkijaa oli vajonnut huterilla jäillä veteen ja menehtynyt. Traagisin tapaus oli hiljattain Nastolassa, jossa kolme pilkkijää kuoli jään pettäessä.

Hukkumisluvut ovat hätkähdyttäviä ja masentavia.

Pilkkiminen on monille mieluisa harrastus. Varsinkin keväisin, auringon pilkistäessä taivaalta kalaväki suuntaa jäille. Jääpeite on valitettavasti osoittautunut paikoitellen petollisen ohueksi. Hukkumistapausten lisäksi esimerkiksi Pohjois-Savossa on ollut useita läheltä piti -tilanteita, joissa henkilöitä on pelastettu vedestä viime tipassa.

Traagisten tapausten estäminen on jokaisesta jäällä liikkujasta itsestään kiinni. Julkisuudessa on varoiteltu paljon vaaratekijöistä. Näyttää siltä, että innostus ja joissakin tapauksissa uhkarohkeus ovat kuitenkin vieneet voiton.

Pilkkiminen on paitsi kiireetöntä kalastamista niin myös hieno ulkoilu- ja harrastusmuoto. Siksi ihmisten innostuksen ymmärtää hyvin. Heikkojen jäiden aikana jokaisen pitäisi kuitenkin muistaa viisas toteama "maltti on valttia".

Jäälle lähteminen on perheessä yhteinen projekti, vaikka kaikki perheenjäsenet eivät pilkille lähtisikään. Kotiväen tehtävä on innostaa hienoon harrastukseen, mutta toisaalta pyrkiä estämään pilkkimiehiä ja -naisia menemästä heikoille jäille. Yksikin hukkunut ihminen on liikaa.

Pilkkijöiden tulisi etukäteen kertoa tarkalleen, minne he kalalle menevät. Ongelle ei pidä lähteä yksin vuodenaikana, jolloin jääpeite on ohut. Pilkkijöillä tulisi olla myös varusteet pahimman varalle.

Jääpeitteen paksuus vaihtelee valtakunnallisesti. Kun esimerkiksi Pohjois-Savossa eletään nyt jääpeitteen suhteen epävakaista aikaa, niin Lapissa pilkkikelit ovat parhaimmillaan. Kalaväen olisikin syytä valmistautua jo kesäsesonkiin keskisessä Suomessakin tai suunnata turvallisimmille jäille pohjoiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.