Maltti on valttia

Laman hellittäminen antaa perusteltua toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Alhainen korkotaso on lietsonut asuntovelallisten optimismia jo pidemmän aikaa. Elvytystoimilla alas painetut korot vahvistavat kulutusta ja lisäävät kansalaisten uskallusta ottaa lainaa. Halvat korot yhdistettynä mielikuviin asuntojen hintojen laskusta on ollut tehokas yhdistelmä. Totuushan kuitenkin on, että asuntojen hintojen lasku jäi maltillisemmaksi kuin kuviteltiin ja että hintataso on noussut merkittävästi. Joillakin alueilla hinnat ovat jo lamaa edeltävällä tasolla.

Nyt tilanne on se, että korot ovat edelleen alhaalla, mutta asuntojen hinnat ovat jo melko korkealla. Vaikka hinnat ovat nousseet, asuntokauppa käy vilkkaana. Tässä piilee se vaara, että asunnonostajat mitoittavat velkansa määrän väärin. Korot nousevat seuraavan puolentoista vuoden aikana. Se on varmaa. Korkojen nousu aiheuttaa väistämättä monelle velalliselle kiperän tilanteen. Usein jo sadan euron korotus kuukausimaksussa voi viedä velallisen epämukavuusalueelle. Varmaa on myös se, että maksuvaikeudet tulevat lisääntymään korkojen noustessa.

Tulevaan kehitykseen kannattaa varautua. Vastuu on sekä velanottajalla että sen myöntäjällä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.