Maltti on valttia

Osakesäästäjillä ja rahastosijoittajilla kulunut myöhäissyksy sekä alkutalvi on ollut harmaa. Osakekurssit ovat tulleet alas keskimäärin parikymmentä prosenttia viime marraskuusta lähtien ja vuoden alusta noin kymmenen prosenttia (SS 13.2.).

Osakekurssien jyrkkä alamäki on saanut rahastosijoittajat liikkeelle. Säästäjät vetivät kaikkien aikojen ennätyssumman pois rahastoista Suomessa tammikuussa - eniten osakerahastoista (HS 13.2.). Ruotsissa pako osakerahastoista on ollut niin voimakasta, että se ruokkii osakekurssien alamäkeä.

Nämä ovat kaiken kaikkiaan ikäviä uutisia. Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että osinkotuotot ovat hyvällä tasolla.

Osakekurssien suuntaa on perinteisesti vaikea ennustaa. Tuoreimpien arvioiden mukaan kurssit eivät ole vielä pohjalla. Ne ovat kuitenkin tulleet niin alas, että jotkut asiantuntijat patistavat osakesäästäjiä uusille ostoksille. Ihmisten on kuitenkin syytä olla varovaisia, vaikka halventuneet osakkeet houkuttelevatkin. Pitää aina muistaa, ettei kaikkia munia saa kerätä samaan koriin. Sijoituksia tulee hajauttaa.

Lainan ottaminen osakkeiden ostamiseen on riskipeliä. Vaikka esimerkiksi pankeissa on osaavia sijoitusasiantuntijoita, niin oma tahto tulee säilyttää. Luonnollisesti osakesäästäjän on otettava selvää yhtiöstä, johon rahansa aikoo sitoa lyhyeksi tai pitemmäksi ajaksi.

Juuri näinä aikoina osakesäästäjien ja rahastosijoittajien tulee säilyttää malttinsa; vaikka osakkeiden arvo on sulanut kymmeniä prosentteja, niin odotettavissa on, että hinnat todennäköisesti palautuvat vähintään siedettävälle tasolle. Tappiota ei ole niin kauan kuin osakkeita ei ole myyty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Tärkeät talkoot kuuttien puolesta

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä taas testissä

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Tekojään kanssa möhlittiin monella tapaa

Tavoitteet ilman keinoja luovat poliittista kitkaa

Paljon melua tyhjästä Mun Oulussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.