Malttia uudistuksiin

Sisäministeri Anne Holmlund käynnistää selvitystyön, jossa tutkitaan sormenjälkirekisterin avaamista rikostutkintaan varten (Sunnuntaisuomalainen 15.8.). Ministerin mukaan rekisterin tietoja voitaisiin käyttää vain, kun poliisi tutkii vakavia rikoksia.

Poliisi on kerännyt passinhakijoilta sormenjälkiä reilun vuoden ajan. Rekisterissä on jo nyt puolen miljoonan Suomen kansalaisen sormenjäljet.

Poliisin kiinnostus käytännössä lähes koko kansan sormenjäljet kattavaan rekisteriin on ymmärrettävä. Vakavien rikoksien jäljille on päästävä mahdollisimman mutkattomasti. Tämän tyyppisten rekisteritietojen luovuttaminen poliisille voi sisältää esimerkiksi tietoturvariskin. Alenisiko kynnys päästä rekisteritietoihin tulevaisuudessa?

Suomessa keskusteltiin muutama vuosi sitten koko kansan kattavasta dna-rekisteristä. Periaate olisi, että jokaisen vastasyntyneen suomalaisen dna-tunniste tallennettaisiin erityiseen rekisteriin. Keskustelussa väläytettiin mahdollisuutta, että poliisi pääsisi rekisteritietoihin vakavien rikosten tukinnassa tuomioistuimen päätöksellä.

Poliisilla on jo käytössään rikosperusteinen dna-rekisteri. Sen avulla on selvitetty lukuisia rikoksia. Rekisteri on riittävä Suomen olosuhteisiin samoin kuin nykyinen rikosperusteinen sormenjälkirekisteri.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.