Malttia uudistuksiin

Sisäministeri Anne Holmlund käynnistää selvitystyön, jossa tutkitaan sormenjälkirekisterin avaamista rikostutkintaan varten (Sunnuntaisuomalainen 15.8.). Ministerin mukaan rekisterin tietoja voitaisiin käyttää vain, kun poliisi tutkii vakavia rikoksia.

Poliisi on kerännyt passinhakijoilta sormenjälkiä reilun vuoden ajan. Rekisterissä on jo nyt puolen miljoonan Suomen kansalaisen sormenjäljet.

Poliisin kiinnostus käytännössä lähes koko kansan sormenjäljet kattavaan rekisteriin on ymmärrettävä. Vakavien rikoksien jäljille on päästävä mahdollisimman mutkattomasti. Tämän tyyppisten rekisteritietojen luovuttaminen poliisille voi sisältää esimerkiksi tietoturvariskin. Alenisiko kynnys päästä rekisteritietoihin tulevaisuudessa?

Suomessa keskusteltiin muutama vuosi sitten koko kansan kattavasta dna-rekisteristä. Periaate olisi, että jokaisen vastasyntyneen suomalaisen dna-tunniste tallennettaisiin erityiseen rekisteriin. Keskustelussa väläytettiin mahdollisuutta, että poliisi pääsisi rekisteritietoihin vakavien rikosten tukinnassa tuomioistuimen päätöksellä.

Poliisilla on jo käytössään rikosperusteinen dna-rekisteri. Sen avulla on selvitetty lukuisia rikoksia. Rekisteri on riittävä Suomen olosuhteisiin samoin kuin nykyinen rikosperusteinen sormenjälkirekisteri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pääministeri joutuu lujille: Kestävyyttä ja hyviä hermoja vaaditaan

Käräjäoikeusuudistuksen virhe on nyt hyvä korjata

Inkluusio toimii teoriassa mutta ei käytännössä

Vankien vaihtoa ja varovaa optimismia

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.