Malttia voi hakea useammalla tavalla

Maanantai on jälleen yksi ratkaisun päivä tuloneuvotteluissa. Hallituksen voimakaksikko tapaa illalla työmarkkinoiden keskusjärjestöt. Tapaamisessa selviää, ryhtyvätkö järjestöt uudelleen neuvottelemaan keskitetystä työmarkkinaratkaisusta.

Radion takavuosien työmarkkinatoimittaja voisi pukea tunnelmat seuraavasti: "Tänään illalla nähdään onnistuuko keskitetty tulopoliittinen ratkaisu vai ajaudutaanko liittokohtaisten tielle". Avainsana on "ajautua". Suomalaiselle työmarkkinakulttuurille on ominaista, että keskitettyjä ratkaisuja pidetään laajalti parempina kuin liittokohtaisia sopimuksia, joihin ajaudutaan, kun muu ei onnistu.

Tämän saman kulttuurin vanki on myös uusi hallitus, joka on ottanut keskitetyn ratkaisun yhdeksi oman talouspolitiikkansa keskeisimmäksi tavoitteeksi. Pääministeri Jyrki Katainen on korostanut, että nimenomaan hallitus on vetänyt keskusjärjestöt neuvottelupöytään. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja työministeri Lauri Ihalainen puolestaan ovat tähdentäneet, että hallitus ei voi omilla ratkaisuillaan olla tukemassa mitään muuta kuin keskitettyä ratkaisua.

Hallituksen tavoitteena on maltillinen palkkasopu, jota se itse voisi olla avittamassa muunmuassa veroratkaisulla. Vaihtoehtona nähdään riitaisa liittokierros, josta tuskin selvitään ilman työtaisteluita. SAK:lainen metalliliitto ja STTK:lainen Pro uhkaavat jo lakoilla.

Hallituksen tavoite on talouspoliittisesti järkevä. Palkat ovat Suomessa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä nousseet nopeammin kuin esimerkiksi Saksassa. Se taas on syönyt Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Maltillisten palkankorotusten puolesta puhuvat myös talouden sumeat näkymät. Järkevintä olisi, että palkkoja ei ensi vuonna korotettaisi lainkaan, niin kuin valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas on esittänyt.

Se ei kuitenkaan ole realistinen tavoite, minkä myös työnantajat ovat myöntäneet. SAK ja STTK hylkäsivät työnantajien EK:n tarjouksen, joka olisi nostanut palkkoja kahden seuraavan vuoden aikana lähes 4 prosenttia eli jopa yllättävän paljon. Ajatus palkansaajapuolella kulkee niin, että liittokierroksella korotukset ainakin joillakin aloilla olisivat korkeammat.

Suomalaisilla työmarkkinoilla olisi kuitenkin aika edetä ymmärtämään, että maltillisia ja järkeviä palkkaratkaisua voidaan hakea myös muilla kuin keskitetyillä ratkaisuilla. Siihen kyetään kaikissa Suomen kilpailijamaissa. Olisi päästävä eroon kummallisesta ajatusmallista, jossa liittokohtaiset neuvottelut ikäänkuin antavat luvan toimia vastuuttomasti ja hakea korkeita nimellispalkkojen korotuksia, vaikka kaikki ymmärtävät niiden turmiollisuuden.

Muu maailma on osoittanut, että järkevää tulopolitiikkaa voidaan harjoittaa myös muulla tavalla kuin niputtamalla kaikki toimijat samaan sopimukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.