Maraton dopingin kanssa jatkuu yhä

Vancouverissa viime yönä avattujen talviolympialaisten ensimmäinen savolaisuutinen oli se, että kuopiolainen mäkihyppääjä Matti Hautamäki ei mahtunut normaalimäen joukkueeseen. Se tarkoittaa sitä, että Suomen joukkueen menestynein olympialaisurheilija ei pääse tänä iltana Suomen aikaa hypättävässä kilpailussa edes yrittämään mitalimääränsä kartuttamista. Vielä heikommin kävi siilinjärveläiselle Ilkka-Eemeli Laarille, jolta loukkaantuminen pilasi koko kisat.

Jännitettävää savolaisille ja muille penkkiurheilijoille kuitenkin siitä huolimatta riittää yllin kyllin seuraavan kolmen viikon aikana. Suomelle on olympialaisissa suuri joukkue, yli 90 urheilijaa. Heille asetettu tavoite on kunnianhimoinen: tuomisina Kanadasta joukkueella pitäisi olla täysi tusina mitaleita.

Huippu-urheilu on parhaimmillaan loistavaa viihdettä. Se ei kuitenkaan ole pelkästään viihdettä vaan myös oma elinkeinonsa, jossa maailmanlaajuisesti liikkuu valtava määrä rahaa. Kisoissa menestyvät urheilijat ovat pääosin ammattilaisia, eli he saavat elantonsa urheilemalla. Heidän ympärillään ja taustallaan häärii koneisto, joka koostuu yrityksistä ja yhteisöistä, jotka tekevät rahansa urheilun avulla.

Talouselämää säädellään monin tavoin. Petkuttaminen kaupanteossa ja bisneksessä on kielletty.

Myös huippu-urheilussa yritetään kiertää sääntöjä. Yleisin petkuttamisen muoto on doping eli suorituskyvyn parantaminen keinotekoisesti. Maraton dopingin kanssa on kestänyt pitkään, eikä maali ole näkyvillä. Kurjaa tässä kilpajuoksussa on, että doping juoksee jatkuvasti valvonnan edellä: kun yksi reikä on saatu tukittua, keksitään toinen tai kaivetaan jo tukittu uudelleen auki.

On aivan luonnollista, että keskustelu dopingista kiihtyy olympialaisten kynnyksellä. Oli tuskin sattumaa, että Mika Myllylän tunnustus epon käyttämisestä tupsahti julkisuuteen vähän ennen Vancouverin kisoja. Maailman antidopingtoimisto Wada kertoi kisojen aattona, että yli 30 urheilijaa on jäänyt kiinni dopingista ja heiltä on evätty pääsy olympialaiseen. Nyt sitten seurataan silmä tarkkana, kuinka moni suosikki ei ilmestykään kisakylään.

Urheiluväen joukosta on jo parahdettu, että kilpailujen alla julkistetut dopinguutiset syövät kisatunnelmaa. Totta. Niin syövät. Vika ei ole kuitenkaan dopingvalvojien tai tiedotusvälineiden vaan kiinni jääneiden urheilijoiden ja joissakin tapauksessa heidän taustajoukkojensa. He ovat syyllistyneet rikkomuksiin, eivät sääntöjen valvojat tai toimittajat.

Vancouverin kisoissa otetaan kaksi kertaa enemmän dopingtestejä kuin Torinon olympialaisissa neljä vuotta sitten. Näytteet on kaiken lisäksi tarkoitus säilyttää seuraavat kahdeksan vuotta. Jos kiellettyjä aineita ei vielä kyetä näytteistä toteamaan, se saattaa tulla mahdolliseksi kahdeksan vuoden aikana, kunhan menetelmät kehittyvät. Urheilijoiden kannattaa miettiä kaksi kertaa, onko kunniakasta saada mitali nyt, mutta menettää se muutaman vuoden kuluttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.