Marginaalit nousevat

Pankkimaailmasta viime viikkoina kantautuneiden tietojen perusteella asuntolainojen lainamarginaalit nousevat rutkasti. Hurjimpien arvioiden mukaan ne saattavat kaksinkertaistua seitsemässä vuodessa. Kun Euroopan Keskuspankki (EKP) korottaa lisää ohjauskorkoaan, laina-asiakkaalle koittanee kuumat ajat.

Asuntolainojen korot ovat edelleen varsin edullisia. Marginaaleissa sen sijaan on jo "värinää". Esimerkiksi Nordea ja Sampo ilmoittivat hiljattain, että nousupaineita on kasautunut.

OP-Pohjola-ryhmän uusien asuntolainojen keskimarginaali on hieman vajaa 0,8 prosenttia. Käytännössä marginaali nousisi vuoteen 2019 mennessä noin 1,5 prosenttiin. Nousupaineet johtuvat osittain pankkien Basel III-vakavaraisuussäädöksistä.

Kun korko voi nousta 3-3,5 prosenttiin, lainanhoitoon voi kulua tulevaisuudessa noin 5 prosenttia luoton pääomasta. Useimmat pankit testaavat asiakkaansa lainanhoitokykyä 6 prosentin korolla, joka on asiakkaan turvallisuuden kannalta oikein.

Ennustukset panevat monet asunnonostajat miettimään, minkä kokoisen kodin he ovat valmiita hankkimaan ja kuinka paljon laittamaan kuukausituloistaan lainanhoitoon. Varsinkin kalleimmilla paikkakunnilla asiakas valitsee usein myös yhtiölainan, jolloin isomman asunnon hankkiminen on helpompaa. Tässä tapauksessa asuntoon kohdistuvat kuukausittaiset kokonaiskulut ovat kovia, kun ihminen maksaa lainanlyhennystä sekä rahoitus- ja yhtiövastiketta.

Rakennusfirmat perustelevat jatkuvasti kohoavia uusien asuntojen hintoja rakennustarvikkeiden hintojen nousulla sekä työvoimakustannuksilla. Onko materiaali todella noussut niin paljon kuin väitetään? Rakennusliikkeet säästävät lisäksi tuomalla halpaa työvoimaa esimerkiksi Virosta. Silti asuntojen hinnat nousevat rajusti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.