Marginaalit nousevat

Pankkimaailmasta viime viikkoina kantautuneiden tietojen perusteella asuntolainojen lainamarginaalit nousevat rutkasti. Hurjimpien arvioiden mukaan ne saattavat kaksinkertaistua seitsemässä vuodessa. Kun Euroopan Keskuspankki (EKP) korottaa lisää ohjauskorkoaan, laina-asiakkaalle koittanee kuumat ajat.

Asuntolainojen korot ovat edelleen varsin edullisia. Marginaaleissa sen sijaan on jo "värinää". Esimerkiksi Nordea ja Sampo ilmoittivat hiljattain, että nousupaineita on kasautunut.

OP-Pohjola-ryhmän uusien asuntolainojen keskimarginaali on hieman vajaa 0,8 prosenttia. Käytännössä marginaali nousisi vuoteen 2019 mennessä noin 1,5 prosenttiin. Nousupaineet johtuvat osittain pankkien Basel III-vakavaraisuussäädöksistä.

Kun korko voi nousta 3-3,5 prosenttiin, lainanhoitoon voi kulua tulevaisuudessa noin 5 prosenttia luoton pääomasta. Useimmat pankit testaavat asiakkaansa lainanhoitokykyä 6 prosentin korolla, joka on asiakkaan turvallisuuden kannalta oikein.

Ennustukset panevat monet asunnonostajat miettimään, minkä kokoisen kodin he ovat valmiita hankkimaan ja kuinka paljon laittamaan kuukausituloistaan lainanhoitoon. Varsinkin kalleimmilla paikkakunnilla asiakas valitsee usein myös yhtiölainan, jolloin isomman asunnon hankkiminen on helpompaa. Tässä tapauksessa asuntoon kohdistuvat kuukausittaiset kokonaiskulut ovat kovia, kun ihminen maksaa lainanlyhennystä sekä rahoitus- ja yhtiövastiketta.

Rakennusfirmat perustelevat jatkuvasti kohoavia uusien asuntojen hintoja rakennustarvikkeiden hintojen nousulla sekä työvoimakustannuksilla. Onko materiaali todella noussut niin paljon kuin väitetään? Rakennusliikkeet säästävät lisäksi tuomalla halpaa työvoimaa esimerkiksi Virosta. Silti asuntojen hinnat nousevat rajusti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.