Markkinat pelkäävät

Maanantaina kävi niin kuin jo viikonloppuna osattiin pelätä: Italian kymmenvuotisten joukkolainojen korot kääntyivät nousuun.

Korot eivät nousseet siksi, että Italian talouden perustassa olisi tapahtunut jotain kielteistä. Ei ainakaan vielä.

Korot nousivat sen vuoksi, että pääministeri Mario Monti ilmoitti lauantaina eroavansa sen jälkeen, kun Italian seuraava budjetti ja sen tarvitsemat lait on saatu parlamentissa hyväksytyksi. Montin ero tarkoittaa sitä, että Italiassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit ensi talvena.

Monti eroaa, koska entisen pääministerin Silvio Berlusconin puolue veti hallitukselta tukensa. Puolue on parlamentin suurin ryhmä, eikä Montin johtamalla asiantuntijahallituksella ei ole mahdollisuuksia jatkaa ilman sen tukea.

Markkinat pelkäävät, että Italiassa alkaa poliittisen sekasorron aika. Mahdollista jopa on, että seuraavan pääministerin nimi on Berlusconi.

Montin pääministerikauden alussa Italian valtionlainojen korot huitelivat 8 prosentin tietämissä. Korot ehtivät hallituksen alulle panemien uudistusten ansiosta pudota alle 4,5 prosentin ennen kuin ne maanantaina kääntyivät jälleen nousuun.

Vaalit–myös ennenaikaiset–kuuluvat demokratiaan. Demokratia saattaa joskus maksaakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.