Markkinat ratkaisevat

Marimekon suuromistaja Kirsti Paakkanen antoi perjantaina julkisuuteen kitkeriä lausuntoja, kun selvisi, ettei toinen suuromistaja Mika Ihamuotila käytäkään sovittua oikeuttaan lunastaa omistamansa yhtiön nimiin Paakkasen jäljellä olevia osakkeita. Paakkanen sanoi pitävänsä tilannetta "järkyttävänä". Lisäksi hän epäili, ettei Ihamuotila enää "uskoisikaan Marimekkoon".

Paakkasen lausunnot ovat ymmärrettäviä, kun ottaa huomioon hänen oman suhteensa Marimekkoon. Paakkanen hankki aikanaan itselleen enemmistön Marimekosta ja paljolti omalla työllään nosti alamaihin vajonneen legendaarisen brandin uuteen kukoistukseen. Todennäköisesti Paakkanen pitää tätä saavutusta omana elämäntyönään, ja sitähän se paljolti onkin.

Pettymystä varmasti lisäsi se, että Paakkasen osakkeiden siirtymisen Ihamuotilalle piti olla käytännössä selvä. Kaiken kukkuraksi Paakkanen oli jo luovuttanut äänivaltansa Ihamuotilalle, joka sen avulla järjesti yhtiön hallituksen uuteen uskoon.

Tilannetta voi kuitenkin katsoa myös toisesta näkökulmasta. Tilanne rahoitusmarkkinoilla on tänään kokonaan toinen kuin silloin, kun kaupasta sovittiin. Ihamuotilan mukaan hän ei kyennyt järjestämään kaupalle rahoitusta.

Kaiken lisäksi osakkeiden hinta sovittiin kokonaan toisenlaisessa taloudellisessa tilanteessa. Marimekko kertoi jo joulukuussa myyntinsä laskusta, mikä on laskenut yhtiön osakkeen arvoa. Nykyisessä markkinatilanteessa Paakkasen ja Ihamuotilan sopima hinta on yksinkertaisesti liian korkea. Kukapa ryhtyisi rahoittamaan ylihintaista kauppaa?

Markkinat toimivat kylmästi. Ne eivät kiinny yhtiöön, vaikka sillä olisi miten pitkät ja kunniakkaat perinteet tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.