Markkinat ratkaisevat

Ei suinkaan ollut sattuma, että Euroopan pankkiviranomainen EBA ja eurooppalaisten pankkien kansalliset valvojat julkistivat tuoreen stressitestin tulokset perjantai-iltana. Samoin meneteltiin myös viime vuonna. Julkistuksen ajoittuminen perjantai-iltaan antaa Euroopan markkinoille pari päivää aikaa pohtia, mitä testin tulokset tarkoittavat. Kun pörssit ja rahamarkkinat jälleen viikonlopun jälkeen avautuvat, nähdään mikä harkinnan tulos tällä kertaa on ollut.

Päällisin puolin kaikki näyttää olevan. Kiinni testissä jäi tällä kertaa kahdeksan pankkia, jotka viranomaisten mukaan eivät selviytyisi kunnialla, jos taloustilanne heikentyisi oleellisesti. Kuusitoista pankki selvisi testistä rimaa hipoen.

Kiinni jääneistä pankeista suurin osa eli viisi on espanjalaisia. Kaksi reputtaneista pankeista on kreikkalaisia ja yksi itävaltalainen. Tuoreeltaan myönteisenä asiana pidettiin sitä, että kaikki italialaiset pankit selvisivät kuvitteellisesta kriisistä kuvin jaloin.

Niin kuin jo ennakkoon tiedettiin, suomalaisilla pankeilla ei ole hätää. Kaikki läpäisivät kirkkaasti viranomaisten seulan. Finanssivalvonnan (Fiva) perjantaisen lausunnon mukaan suomalaisten pankkien tilanne onkin erittäin vahva. Minkäänlaista tarvetta pääomien kasvattamiseen ei ole.

Perjantai-iltana saatiin esimakua markkinoiden reagoinnista testin tulokseen. Reaktio oli hyvin rauhallinen. Euro vahvistui hieman suhteessa Yhdysvaltojen dollariin. Toisaalta joissakin arvioissa epäiltiin testin ankaruutta juuri sen vuoksi, että reputtaneiden pankkien määrä oli vähäinen.

Se on varmaa, että tällä kertaa stressitestiä osataan arvioida realistisemmin kuin viime vuonna. Seitsemäntoista euromaan poliittiset johtajat kokoontuvat kriisikokoukseen Brysseliin ensi torstaina. Sillon tiedetään, mikä vaikutus stressitestin tuloksilla on ollut.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.