Markkinoilla hullut viikot

Kilpailu vuokra-asunnoista on opiskelijapaikkakunnilla juuri tällä hetkellä kovaa. Kun tilanne on tällainen, asetelma on luonnollisesti vuokranantajille edullinen. Sitä korostaa se, että opiskelijat arvostavat vuosi vuodelta enemmän yksityisyyttä. Moni haluaa yksiön, vaikka vuokrataso nousisi merkittävästikin.

Esimerkiksi Kuopiossa varsinkin pienten yksiöiden vuokrat ovat nousseet huomionarvoisesti, vaikka niiden tarjonta on lisääntynyt muutamassa vuodessa. Jos opiskelija on valmis maksamaan yksiössä asumisesta keskimäärin 500–600 euroa kuukaudessa, ei tarvitse ihmetellä, miksi opiskeluajat venyvät.

Kun vuokran lisäksi on maksettava ruoka- ja muut kulut, useimpien on opiskelujen ohessa välttämätöntä käydä töissä. Toinen vaihtoehto on se, että vanhemmat kustantavat, mutta sitä ei ole lähimainkaan kaikilla käytettävissä.

Opiskelijoiden vuosittain toistuva kilpajuoksu asunnoista ei ole ole nykyisessä mittakaavassa mielekästä. Opiskelijoille täytyy olla tarjolla kukkarolle sopivia asumismahdollisuuksia, mutta se edellyttää, että myös nuoret joustavat omista vaatimustasoistaan. Opintomenestys ei edellytä uudenkarheaa yksiötä kilometrin etäisyydellä opiskelupaikasta tai keskustasta.

Toisaalta opiskelujen aloittamista pitäisi hajauttaa nykyistä enemmän syksystä muualle vuoteen. Näin vältyttäisiin kysyntäpiikiltä, joka verottaa rankasti opiskelijan kassaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaalipölyä

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Kielettä mielettä

Kuopion katseenvangitsijat

Kansa ohjasi päättäjiä

Puijon kehittämiseen vihdoin askelmerkkejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.