Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Menneellä viikolla eri puolilla Suomea vietettiin valtakunnallista Marttailuviikkoa toista kertaa järjestön 120-vuotisen historian aikana. Kotitalousneuvontajärjestön nykytoiminnasta ei välttämättä heti arvaisi, että järjestön alkuhistoria kietoutuu hyvin vahvasti Suomen itsenäisyystaisteluihin.

Alunperin järjestön nimi oli Sivistystä kodeille. Perustamisvuosi 1899 paljastaa, että järjestö syntyi eräänlaisena vastaiskuna helmikuun manifestille, joka pyrki kaventamaan Suomen autonomista asemaa Venäjän kyljessä.

Helsinkiläisiä säätyläisnaisia on kiittäminen siitä, että suomalaisia naisia alettiin sivistää, säätyyn katsomatta. Naiset kuuluivat kohderyhmään, oli kyse sitten salotöllin, torpan, maatilan tai työläiskodin tytöistä, neideistä ja emännistä. Marttajärjestön perustajat oivalsivat, että äidit jos ketkä ovat avainasemassa, kun lapsia kasvatetaan lainkuuliaisiksi kansalaisiksi.

Säätyläisnaisten huolta lisäsi tietoisuus siitä, miten köyhyydessä elävät tietämättömät etenkin rajaseudun ihmiset uskoivat venäläispropagandaa, jonka mukaan venäläiset kohentaisivat suomalaisia paremmin heidän asemaansa. Niinpä Sivistystä kodeille -järjestö jakoi tietoa muun muassa ravitsemuksesta ja puhtauden merkityksestä sekä keinoista ehkäistä sairauksia.

Taustalla eli siis ajatus, että ihminen voi kohentaa itse oman elämänsä edellytyksiä. 120 vuoden takainen ajatus on ajankohtainen yhä. Nykymarttojen monipuolinen vapaaehtoistoiminta tukee vanhempia kasvatustyössä ja perheitä arjessa ja tilaa toiminnassa tuntuu olevan myös miehille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.