Matala korkotaso kiihdyttää kauppaa

Keskustelu asuntojen hinnoista kiihtyy jälleen. Suomen kiinteistövälittäjäliiton maanantaina julkistaman asuntokauppakatsauksen mukaan myytävien asuntojen määrä on vähentynyt koko maassa. Tarjolla olevien asuntojen vähyys nostaa etenkin pienten asuntojen hintaa. Kaikki välittäjät eivät puhu vielä ylikuumenemisesta, vaikka esimerkiksi pääkaupunkiseudulta tulee tuttu viesti: Kerrostaloyksiöiden hinnat ovat olleet jyrkässä nousussa.

Historia on osoittanut, että asuntokauppa on herkkä laji. Kiinteistönvälittäjien intresseissä ei ole puhua ylikuumenemisesta, koska se tarkoittaa hintojen nousua. Välittäjien intresseissä on sen sijaan kiirehtiä asunnonostajia päätöksenteossa, jotta kohteen hinta ei karkaisi pilviin. Asunnonostaja joutuukin usein ristituleen. Paineita lisää, jos vanha asunto on myymättä.

Noin puolitoista vuotta sitten asuntojen hintojen pelättiin romahtavan. Kun pankit kiristivät lainahanojaan, moni ostaja sai nuolla näppejään. Edullinenkin kohde jäi haaveeksi. Pankit ovat nyttemmin palanneet rahanjakolinjalle. Matala korko kannustaa ihmisiä lainanottoon.

Jonkinlainen ongelma tuntuu kuitenkin olevan rahan hinta, sillä marginaalit ovat selvästi korkeampia kuin "vanhoina hyvinä aikoina". Marginaalitaso esimerkiksi Kuopiossa on ollut yhden prosentin tuntumassa. Pääkaupunkiseudulla marginaalit ovat selvästi alhaisempia.

Matala korko näyttää kuitenkin olevan asunnonostajan kannalta ratkaiseva tekijä. Kuluttajan suurin päänsärky on, kuinka pitkään matala taso jatkuu. Kolmen kuukauden euribor oli 0,646 prosenttia maanantaina. Dramaattisia muutoksia tuskin tapahtuu tänä vuonna. Talouden elpymisen odotetaan jatkuvan, mutta vauhti on hidasta. Tämä heijastuu korkotasoon.

Inflaatio on pysynyt erityisen matalana. Se nousi helmikuussa 0,1 prosenttiin. Tammikuussa se oli vielä 0,2 prosenttia miinuksella. Kuluttajahintojen kääntyminen nousuun johtui korkojen laskun hidastumisesta ja omakotitalokiinteistöjen kallistumisesta.

Asuntojen hintoja suurilla paikkakunnilla nostaa esimerkiksi se, että uudisrakentaminen on taantumasta johtuen hiipunut. Ostajia tuntuisi kuitenkin riittävän yllättävän paljon, ja siksi uudiskohteita tulisikin aloittaa. Mielenkiintoista on, että omakotitalojenkin kauppa on tuoreimpien tilastojen mukaan vilkastunut.

Vaikka taloudessa on hyviä merkkejä, lähiajan näkymät ovat hyvin epävakaat. Ongelmat johtuvat muun muassa ahtaajien lakosta, jolla on suuret heijastusvaikutukset. Työttömyysluvut nousevat kevään aikana. Se panee monen asunnon ostoa harkitsevan ihmisen mietteliääksi. Matalasta korkotasosta on vähän iloa, jos työpaikka menee alta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.