Matalalla profiililla

Varsinkin venäläisten on ollut vaikea ymmärtää prosessia, jolla Suomessa on käsitelty venäläis-saksalaista kaasuputkihanketta. Suomen hallitus ei halunnut julkisesti harkita Nord Stream -hankkeen poliittisia ja taloudellisia vaikutuksia, vaan määritteli putken rakentamisen pelkäksi ympäristöpoliittiseksi kysymykseksi. Siitä taas seurasi, että tarvittavan luvan antoi Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Tällä tavalla Suomi korosti oikeusvaltioperiaatetta: poliittinen valta ei puutu asioihin, joissa päätösvalta on riippumattomilla viranomaisilla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ratkaisusta on mahdollisuus valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen ja sieltä edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Mahdollinen oikeusprosessi ei kuitenkaan hidasta rakennustöitä, jotka saa aloittaa takuita vastaan.

Onko yli 1200 kilometriä pitkän kaasuputken rakentaminen sitten pelkkä ympäristökysymys? Muodollisesti se Suomessa sitä on, mutta tosiasiallisesti kaikilla näin mittavilla hankkeilla on myös muita vaikutuksia. Niistä hallitus ei kuitenkaan halunnut julkista keskustelua.

Selvää esimerkiksi on, että putken rakentaminen muuttaa Itämeren geopoliittista asemaa. Venäjän sotilaallinen läsnäolo Itämerellä lisääntyy, millä väistämättä on vaikutuksia myös Suomen turvallisuuspolitiikkaan. Toisaalta putki vähentää terrorismin uhkaa: kaasua kuljettavat laivat ovat terroristeille houkuttelevampi kohde kuin meren pohjassa kulkeva putki.

Kaasuputkihanketta on houkuttelevaa verrata uusien ydinvoimaloiden rakentamiseen. Molemmissa on kyse energiasta. Kaasuputken rakentaminen on hallituksen mielestä pelkkä ympäristökysymys, jossa tarvittavan luvan antavat viranomaiset. Ydinvoimala taas on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys, jossa viimeisen sanan sanoo eduskunta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.