Matalalla profiililla

Varsinkin venäläisten on ollut vaikea ymmärtää prosessia, jolla Suomessa on käsitelty venäläis-saksalaista kaasuputkihanketta. Suomen hallitus ei halunnut julkisesti harkita Nord Stream -hankkeen poliittisia ja taloudellisia vaikutuksia, vaan määritteli putken rakentamisen pelkäksi ympäristöpoliittiseksi kysymykseksi. Siitä taas seurasi, että tarvittavan luvan antoi Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Tällä tavalla Suomi korosti oikeusvaltioperiaatetta: poliittinen valta ei puutu asioihin, joissa päätösvalta on riippumattomilla viranomaisilla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ratkaisusta on mahdollisuus valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen ja sieltä edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Mahdollinen oikeusprosessi ei kuitenkaan hidasta rakennustöitä, jotka saa aloittaa takuita vastaan.

Onko yli 1200 kilometriä pitkän kaasuputken rakentaminen sitten pelkkä ympäristökysymys? Muodollisesti se Suomessa sitä on, mutta tosiasiallisesti kaikilla näin mittavilla hankkeilla on myös muita vaikutuksia. Niistä hallitus ei kuitenkaan halunnut julkista keskustelua.

Selvää esimerkiksi on, että putken rakentaminen muuttaa Itämeren geopoliittista asemaa. Venäjän sotilaallinen läsnäolo Itämerellä lisääntyy, millä väistämättä on vaikutuksia myös Suomen turvallisuuspolitiikkaan. Toisaalta putki vähentää terrorismin uhkaa: kaasua kuljettavat laivat ovat terroristeille houkuttelevampi kohde kuin meren pohjassa kulkeva putki.

Kaasuputkihanketta on houkuttelevaa verrata uusien ydinvoimaloiden rakentamiseen. Molemmissa on kyse energiasta. Kaasuputken rakentaminen on hallituksen mielestä pelkkä ympäristökysymys, jossa tarvittavan luvan antavat viranomaiset. Ydinvoimala taas on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys, jossa viimeisen sanan sanoo eduskunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.