Matkustajat kärsivät

Ilmailualan Unionin (IAU) maanantaiaamuna aloittama lakko aiheuttaa ongelmia lentomatkustajille, kun lentoyhtiöt joutuvat perumaan vuorojaan. Lakkolaiset ovat suunnanneet keihään kärjen suomalaisiin Finnairiin, Finncommiin ja SAS:n Blue1-yhtiöön. Jos lakko jatkuu, peruutettujen lentojen määrä kasvaa merkittävästi huomenna.

Selkkaukseen syyttömät lentoyhtiöiden asiakkaat ovat luonnollisesti huolissaan. Ikävintä on epävarmuus. Työselkkaus ei koske Blue1-yhtiötä lukuunottamatta muita ulkomaisia yhtiöitä. IAU:n johdon mukaan on mahdollista, että työtaistelut laajenevat koskemaan myös muuta kenttähenkilökuntaa, ellei sopua synny.

Lentoyhtiöt ovat olleet kovissa koettelemuksissa jo pitkään. Talouslama, tuhkapilvet ja työmarkkinaselkkaukset ovat ajaneet osan yhtiöistä kuilun partaalle. Vaikeuksissa on ollut myös Suomen kansallinen lentoyhtiö Finnair. Se on käynyt läpi kovan matokuurin. Jos lakko jatkuu vielä useita päiviä, yhtiön tappiot kasvavat dramaattisesti.

Nyt työtaistelun kohteeksi joutunut ala on ollut ilman työehtosopimusta syyskuun alusta alkaen. Työntekijöillä on laillinen oikeus työtaisteluun. Lakossa ovat lentokonemekaanikot, jotka tekevät lentokoneiden huolto-, korjaus- ja tarkistustöitä. Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta ovat jumiutuneet kiistoihin muun muassa työajoista, irtisanomissuojasta sekä alihankinta- ja vuokratyövoimasta.

Molemmat osapuolet hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen sunnuntai-iltana. Toivottavaa on, että osapuolet palaavat neuvottelupöytään pikaisesti. Mitä pitempään selkkaus kestää sitä kalliimmaksi se tulee kaikille osapuolille. Vaikutukset koko yhteiskuntaan olisivat mittavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huomisen historiaa

Budjetti kestää tai kaatuu pandemian mukana

Hatsalalla halli, parkki ja valli

Kamala Harris tuo eloa Bidenin kampanjaan

Tilastot vahvistavat luontobuumin

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.