Media näytti mahtinsa

Tiistaina on kulunut tasan kymmenen vuotta yhdestä Suomen poliittisen lähihistorian merkittävimmästä tapahtumasta: pääministeri Anneli Jäätteenmäki jätti eroanomuksensa presidentti Tarja Haloselle.

Eroanomusta edelsi mylläkkä, joka sai alkunsa jo ennen Jäätteenmäen puolueelle keskustalle menestyksekkäitä eduskuntavaaleja. Jäätteenmäki arvosteli silloista pääministeriä Paavo Lipposta. Jäätteenmäen mukaan Lipponen olisi liittänyt Suomen Yhdysvaltojen johtamaan Irakin vastaiseen rintamaan presidentti George W. Bushin kanssa käymissään keskusteluissa.

Kysymykseksi nousi, mistä oppositiojohtaja Jäätteenmäki sai keskusteluita käsitelleen muistion, jota hän varomattomasti heilutteli toimittajille.

Todennäköisesti Jäätteenmäki olisi selvinnyt, jos media ei olisi ryhtynyt aktiivisesti tekemään sitä työtä, joka sille kuuluukin eli vallanpitäjien valvontaa. Pienet paljastukset johtivat lopulta siihen, että Jäätteenmäki menetti poliittisen luottamuksensa eduskunnassa ja joutui eroamaan.

Tapahtumat osoittivat, että suomalainen demokratia on terve. Salailu ei kanna pitkälle, vaikka poliitikko ei olisi tehnytkään mitään juridisesti väärää.

Toinen todistus samasta asiasta tuli muutamaa vuotta myöhemmin, kun vaalirahoitusta koskevaa lainsäädäntöä oli pakko uudistaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.