Media politisoituu

Vaalien alla toistuu julkisessa sanassa kerta toisensa jälkeen sama ilmiö: media politisoituu. Ilmiöön on kiinnitetty varsin vähän huomiota. Ilmiselvä perkaamisen paikka jollekin nohevalle mediatutkijalle.

Median politisoituminen vaalienalustilanteessa on toki luonnollistakin. Politiikka tunkee sisältöihin, ilmapiiri sähköistyy myös kansalaisten tunnoissa. Onhan meistä jokainen jonnekin päin kallellaan, joku enemmän joku vähemmän.

Muodollisesti sitoutumattomien medioiden uuspolitisoituminen näyttäytyy lähinnä valintoina; henkilövalintoina, aihevalintoina, painotusvalintoina, kuvavalintoina. Kaikkein kovinta politiikkaa tehdään pehmeillä asioilla. Vaikuttavin kuva on mielikuva.

Kimmokkeen aihevalintaan antoi valtakunnan ykköslehden julkaiseman puoluegallupin uutisointi viikonvaihteessa.

Helsingin Sanomat uutisoi etusivun viitejutussa: "Keskustan alamäki jatkuu", "Keskusta jäämässä kärjen kelkasta". Sisäsivun pääjutussa sanomaa tarkennettiin: "Kokoomus ja SDP kärjessä, keskustan kannatus laskee yhä".

Jos lehden tarkoitus oli kertoa uutinen tuoreimmasta kannatusmittauksesta, otsikoinnilla huijattiin lehden selailijaa. Todellinen uutinen kätkettiin jutun sisään. Uutisen ydinhän on sen yllätyksellisyys, tässä tapauksessa puolueiden kannatuksen suunta ja muutoksen suuruus.

Keskustan kannatuksen laskusuunta ei ole suuri uutinen. Se on jatkunut hienoisena jo kaksi vuotta. Tällä kertaa se oli pienin mitattavissa oleva, 0,1 prosenttiyksikköä.

Sitä vastoin kokoomuksen kannatus tippui maaliskuun mittauksesta 0,4 prosenttiyksiköllä, ja vastaavasti SDP:n ja Vasemmistoliiton kannatus nousi 0,3 prosenttiyksiköllä.

Alkuvuoden merkittävin muutos puoluekannatuksessa on kokoomuksen hiipuminen 1,7 prosenttiyksiköllä ja perussuomalaisten vastaava nousu maaliskuussa. Tuoreimman gallupin varsinainen uutinen oli perussuomalaisten nousukiidon lopahdus, 0,4 prosenttiyksikön tippuminen vaalien alla. Tämän HS huomioi "hienoisena laskuna".

Jos valtakunnan ykköslehti olisi viestittänyt uutisen objektiivisesti, otsikon olisi pitänyt kuulua jotenkin näin: ""Perussuomalaisten nousu taittui, Kokoomuksen laskusuunta jatkuu". Huomionarvoinen on myös vasemmiston nousun jatkuminen. Keskustan osalta maininta olisi voinut olla "laskun tasaantuminen".

Näin ei kerrottu, koska ykköslehden uutisoinnissa poliittiset sympatiat ja antipatiat ohittivat objektiivisuuden. Ihmettelen, jos ei toimituksen kritiikkipalaverissä jonkun korvat punoita. Ilmiö ei ole uusi. Viime keväänä HS yritti kaataa pääministerin vaalirahoituskohulla.

Yhteinen Ylemme on luku sinänsä poliittisena toimijana. Se oli sitä avoimesti vuosikymmenien ajan määrätietoisen rekrytointipolitiikan seurauksena. Sittemmin punaväriä on peitelty vaihtelevalla menestyksellä.

Mutta vaalienalustilanteessa vanha punakone paljastaa aina karvansa. Yle teki yhdessä Hesarin kanssa toista vuotta surutyötä SDP:n oppositioasemasta. Uuden puheenjohtajan valinnan jälkeen saamme seurata punahuulten tomeraa saarnaa illasta iltaan. Toistuu edellisen laman asetelma: kansantalous suistuu raiteilta, Yle istuu oppositiossa.

Puoluelehdet ovat menettäneet merkityksensä poliittisina toimijoina. Sitoutumattomuuden suojassa toimitaan sitäkin ronskemmin. Mediat ovat tekijöidensä näköisiä ja oloisia. Valtamediassa valtaväri on tänään punavihreä. Mutta sininen nostaa kaikkialla päätään. Sinipunaa ajetaan asemiin.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.