Meetvurstin valmistus voisi säilyä Kuopiossa

Lihanjalostusyhtiö Atrian jäähyväiset Savolle alkavat olla lopuillaan. Mieli on murheellinen paitsi Likolahden teollisuusalueella, myös laajemmin Kuopiossa sekä itäsuomalaisessa lihantuottajakentässä.

Atria teki virheen, kun se päätti lopettaa nautateurastuksen Kuopiossa. Kovin kotimainen kilpailija HKScan on ottanut Atriaan pettyneitä lihantuottajia hoteisiinsa. Kiloja on siirtynyt kilpailijalle paljon. Moni savolainen tuottaja ei enää tunne Atriaa omakseen ja samaa henkeä on itäsuomalaisessa kuluttajakentässä.

Atria irrotti vapaaehtoisesti otettaan naudanlihan alkutuotannosta tilanteessa, jossa maassa on jo entuudestaan voimakas alituotantotilanne. Sitoutuneisuus kotimaiseen lihaan uhkaa kyseenalaistua, mikä merkitsee samalla yhtiön valitseman strategian hapertumista.

Jopa osa Atrian johtohenkilöistä on pienessä piirissä myöntänyt erehdyksen. Sille ei vain enää mahda mitään, koska Kauhajoella teurastamoinvestointi on hyvässä vauhdissa ja Kuopiossa teurastamon ovet menevät kiinni tammikuun 2. päivänä ensi vuonna.

Nautateurastuksen katoaminen merkitsee todennäköisesti myös Atrian oman kestomakkaratuotannon eli meetvurstien valmistuksen lopettamista Savossa. Siitä saatiin ensimmäinen virallinen merkki maanantaina, kun lihayhtiö ilmoitti yt-neuvottelujen alkamisesta. Todennäköistä lopettaminen on siksi, että laskelmiin otetaan mukaan tukitoiminnot eli koko tehdasalueen ylläpito- ja kunnostustehtävät.

Ääneen lopetusta ei sanottu. Yt-neuvottelujen henkeen kuuluu, että oleva olotila on yksi vaihtoehto, muutoinhan päätös lopettamisesta olisi jo tehty ja neuvotteluja olisi turha käydä. Yhtiö on siis oppinut nautateurastuksen lopettamisjupakasta jotain.

Jos pelkästään meetvurstituotanto olisi tarkastelussa, yt-neuvotteluja olisi tuskin tarpeen käydä, sillä Kuopiossa osataan meetvurstin valmistus. Likolahdessa tiedetään myös, että kestomakkaran tuotanto vaatii erittäin paljon tiloja, sillä kypsytys kestää 5-6 viikkoa. On oltava uunikapasiteettia, mutta myös seiniä. Lisäksi raaka-ainetta varten pitää olla pakkasvarasto lähellä, sillä meetvurstimassa valmistetaan jäisestä lihasta.

Se on jo selvää, ettei Atria rakenna uusia tiloja meevurstituotannolle. Siirto Nurmoon ei onnistu ainakaan vielä, koska siellä ei ole tiloja tällä hetkellä, mutta tutkittavana on emakkoteurastuksen siirto normaalille teurastuslinjalle, jolla on tilaa vähentyneen sianlihanteurastuksen takia. Toinen vaihtoehto meetvurstituotannolle löytyy Forssasta, missä olisi tilaa Liha ja Säilyke Oy:n entisissä makkarantuotantotiloissa.

Ulkoistus voisi merkitä tuotannon siirtoa esimerkiksi Kankaanpäähän Huhtahyvät Oy:lle tai Rovaniemelle Lapin Lihalle. Tuotannon siirto Atrian tehtaille Tanskaan tai Venäjälle tuskin sopii, koska siinä voisi brändi tahrautua.

Tutkia kannattaisi myös ”ulkoistus” Kuopioon: tuotanto jatkuisi nykyisissä tiloissa nykyisen väen voimin, mutta yhtiö olisikin uusi, esimerkiksi työntekijöiden perustama.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Vapaaehtoista muuttoa maalle ei pitäisi estää

Pähkinälinnan varjo

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.