Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) saattaa jo nähdä painajaisunia vaalikauden viimeisistä vuosista. Hallitus hyväksyi tiistaina 5,5 miljardin euron elvytyspaketin, jolla kiskotaan Suomea ylös
koronataantumasta. Rahaa osoitetaan pääosin hyviin ja tarpeellisiin hankkeisiin, mutta elvytys rahoitetaan pääosin lainalla, jonka määrä kasvaa tänä vuonna 18,8 miljardia euroa. Valtiovarainministeri tietää, että mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka.

Jonkinlainen paradoksi on, että monet pitkään suunnittelupöydällä olleet hankkeet nytkähtävät liikkeelle silloin, kun ajat ovat erityisen huonot. Kallansillat Kuopiossa uusittiin finanssikriisin seurauksena reilut kymmenen vuotta sitten. Nyt hallitus lisä­budjetissaan esittää Kuopion ratapihan korjaukseen 30 miljoonan euron valtuutusta. Tälle vuodelle rahaa on tulossa puoli miljoonaa. Ilman koronaa rahaa ei vielä olisi tullut.

Liikenneinvestoinnit saadaan nopeasti liikkeelle, koska suunnitelmat ovat valmiina. Työtä tarvitaan nyt, eikä kuukausien kuluttua. Siksi myös 30 miljoonan euron lisäys perusväylänpitoon on paikallaan. Maanteitä päällystetään ja korjataan tänä vuonna rivakammalla tahdilla kuin pitkään aikaan. Yhteensä väyläverkon kehittämiseen on varattu yli 400 miljoonaa euroa.

On myös helppo hyväksyä kuntien tukemiseen osoitettava 1,4 miljardia euroa. Kuntien tuki nousee reippaasti suuremmaksi, sillä myös kuntien valtionosuuksia kasvatetaan avokätisesti. Lisää rahaa menee myös lasten ja nuorten tukemiseen. Toimeentulotukeakin nostetaan määräaikaisesti. Korkeakoulujen sisäänottoa kasvatetaan.

Elvytyspaketissa epäilemättä näkyy se, että Sanna Marinin (sd.) hallituksessa on viisi puoluetta. Mukana on jokaisen hallituspuolueen tärkeinä pitämiä asioita. Hallituksen tiedotustilaisuus oli tuskin tiistai-iltana alkanut, kun eräät hallituspuolueiden kansanedustajat jo kiirehtivät kertomaan äänestäjilleen tulossa olevista määrärahoista.

Ilon keskellä pitäisi kuitenkin koko ajan muistaa, että lisäbudjetti johtuu koronapandemian aiheuttamasta talouden sakkaamisesta. Valtion lainataakan kasvattaminen tässä tilanteessa on välttämätöntä, mutta on turha kuvitella, että jaettava raha olisi vastikkeetonta. Valtionkin lainalla on aina hintansa.

Olisi jo voinut odottaa, että hallitus elvytyspaketin yhteydessä olisi kertonut rakenteellisista uudistuksista. Niitä joka tapauksessa tarvitaan, jotta lainamäärän saaminen hallintaan vaali­kauden lopulla olisi vähemmän vaikeaa.

Odottava jälkiruoka on poikkeuksellisen kitkerä. Se koostuu pääosin kahdesta osasta: menojen leikkaamisesta ja verojen korottamisesta. Mitä enemmän siteeksi saadaan rakenteellisia uudistuksia, sitä parempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei ihan siirappiromantiikkahommaa

Metsämarjasato uhkaajäädä poimimatta

Kesäteattereissa vielä tilaa

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.