Meksiko tarvitsee apua

Meksikon huumesodassa on kuollut kolmen viime vuoden aikana yli 12 000 ihmistä. Surmansa saaneiden määrä tänä vuonna on jo yli 3 000. Huumekartellit ovat tulleet entistä röyhkeämmiksi ja väkivaltaisemmiksi. Sodassa osapuolina ovat rikollisjärjestöt sekä armeijan tukema poliisi.

Huumeissa liikkuvat niin valtavat rahat, että rikolliset turvautuvat äärimmäiseen väkivaltaan vallatakseen lisää markkinoita. Valtataistelussa on kuollut tuhansia huumekartellien jäseniä myös niiden keskinäisissä yhteenotoissa. Rikollisten iskut kohdistuvat usein maan hallitusta kohtaan. Esimerkiksi viime maanantaina tien varrelta löytyi kaksitoista murhattua poliisia.

Mafiasodan raakuus korostuu Meksikossa, koska naapurimaa Yhdysvallat on valtava huumeiden markkina-alue. Huumeita salakuljetetaan USA:han myös muualta Väli- ja Etelä-Amerikasta, esimerkiksi Kolumbiasta. Yhdysvallat on auttanut jo vuosia Kolumbian viranomaisia huumeiden vastaisessa sodassa.

Apua on virrannut myös Meksikoon, mutta tulokset näyttävät tehottomilta. Näin siksi, että mafia lahjoo huumerahoilla paikallisia viranomaisia. Rikolliset ovat onnistuneet luomaan lisäksi pelon ilmapiirin kansaan. Pahimmillaan väkivalta rehottaa Michoacanan osavaltiossa Länsi-Meksikossa.

Huumebisneksen kitkeminen on mahdotonta, koska järjestäytynyt rikollisuus on soluttautunut monissa valtioissa laillisen yhteiskunnan rattaisiin. Kun rikolliset käyttävät valtaa hallintokoneistossa ja yrityksissä, merkittäväkin ulkopuolinen apu saattaa valua hukkaan. Meksikossa presidentti Felipe Calderon sekä maan poliisi ja asevoimat ovat saavuttaneet useita näyttäviä voittoja rikollisista. Tämä ei kuitenkaan riitä. Maa tarvitsee lisää ulkopuolista apua. Katseet kohdistuvat Yhdysvaltoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.