Menee liiankin hyvin

Rahalla on taipumus tulla rahan luo, ja käytännössä se on toteutunut Suomessa viime aikoina ainakin Nordea-pankissa. Vaikka läntisen Euroopan pankit ja muu rahamaailma tuntuvat olevan veronmaksajien jatkuvan avun tarpeessa, köyhyys ei koske Nordeaa, joka ilmoittaa tehneensä viime vuonna noin miljardin euron voiton.

Nordean hallituksen puheenjohtajana toimiva Björn Wahlroos ei ole pankki- ja vakuutusmiehenä häpeillyt koskaan tuloksen tekemistä. Sen myötä hän on noussut myös yhä korkeampiin asemiin koko Pohjolan rahamarkkinoilla.

Hänen kaudellaan Nordeasta on rakennettu kovalla kädellä suhdanteista riippumatonta rahantekokonetta. Viime vuoden miljardivoittoa edesautettiin tuhansien pankkivirkailijoiden vähentämisellä ja asiakkailta perittävien maksujen korotuksilla. Saneerausta tai suursiivousta hoitavat johtajat palkitaan runsain lisäpalkkioin, mutta muhkea voitto auttaa tietysti pitämään myös pankin osakkeenomistajat tyytyväisinä.

Saneeraus on viime kädessä omien kulujen siirtämistä toisten maksettavaksi. Henkilökunnan vähennys säästää palkkakuluja, mutta panee toisaalta tuhannet ja taas tuhannet asiakkaat istumaan tai seisomaan turhan panttina pankkisalissa, kun asiakasjono lyhenee tuskastuttavan hitaasti. Helsingin Sanomain uutisraportin mukaan esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa, jossa palvelun pitäisi olla kaiken järjen mukaan maan parasta, Nordean tiskille joutuu odottamaan jopa tuntisotalla.

Toistaiseksi vain pankeilla on oikeus laskuttaa asiakkaitaan siitä ajasta, jonka he ottavat pankin virkailijoilta. Milloinkahan nähdään aika, että asiakkailla on oikeus laskuttaa pankkeja hukatusta työ- tai vapaa-ajasta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.