Menestys syntyy yrityksistä

Vuosien varrelta palautuu mieleeni kuva maakunnan aktiivisesta tukemisesta yrittäjyyteen. Yrittäjyys on osa Itä-Suomen elämää. Yrittäjyyshän on aktiivisuutta, yhteistyötä, omatoimisuutta, taitoja, joita me jokainen tarvitsemme elämässämme. Tietotaitojen osaaminen yrityksissä on merkittävän tärkeää.

Menestyvien kasvuyritysten ja -yrittäjien taustalla on monia erilaisia kehityspolkuja. Joissakin tapauksissa menestys voi perustua ainutlaatuiseen ideaan, toisinaan taas muutoin luoda hyvään havaittuun mahdollisuuteen.

Tieto, osaaminen ja teknologia ovat strategisia voimavaroja, joita voidaan hyödyntää laaja-alaisesti elinkeinotoiminnassa ja julkishallinnossa. Heikko tuntemus on vielä varsin vahva hidaste uusien teknologioiden ja näiden liittyvien käytänteiden toiminnoille organisaatioissa. Niinpä riittävän aihealueen asiantuntemuksen ja osaamisen hankkiminen tuleekin olemaan yrityksille keskeinen haaste lähitulevaisuudessa maakunnassamme.

Erityisesti yrityksillä on paljon pelissä, sillä muutos on jo vienyt ja vie edelleen osittain pohjaa myös perinteisiltä toiminta- ja tuotantotavoilta. Laman purressa on viimeistään nyt aika herätä tarkastelemaan muutosta tarkemmin ja pohtimaan sen seurauksia kunkin yrityksen omalta kannalta.

Suotuisa aika on nyt luoda edellytykset elinkeinoelämän toimijoille niiden laatukilpailukyvyn kehittämiseksi maakunnassa.

Nopeaa kasvua osaamispohjalta Vienninedistämispolitiikan tavoitteena tulisi varmistaa, että maakunnan yrityksillä olisi hyvät menestymisedellytykset ja toimintamahdollisuudet kansallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla. Isojen yritysten lisäksi tarvitaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jopa yhden ihmisen työllistäviä yrityksiä

Nyt tarvitaan osaamislähtöisiä, nopeaan kasvuun kykeneviä yrityksiä, jotka johtavat uusiin työpaikkoihin, tuottavuuden kasvuun ja talouden rakennemuutoksen hallintaan. Näiden avulla muuttuvan toimintaympäristön tuomat haasteet ja vankka osaamisperusta voidaan kääntää mahdollisuuksiin ja parempaan hyvinvointiin.

Huomattavista panostuksista huolimatta maakunnan kehittämisjärjestelmä tuottaa niukasti uusia, nopeaan kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtääviä yrityksiä. Näin maakunnan yritysten kasvuhalukkuus on kansallisessa ja kansainvälisissä vertailuissa alhainen.

Kehittyvällä elinkeinopolitiikalla on mahdollista vaikuttaa yritysten kasvuun ja menestykseen. Kasvavien yritysten tarpeet voivat merkittävästikin erottua muusta yrityskannasta, mikä vaatii erityisen kasvuyrityssuunnan kehittämistä.

Maakunnan tehtävänä on pyrkiä rakentamaan moderni kasvuyrityspolitiikan kokonaisuus, jolla voitaisiin luoda maakunnan kasvuyrityksille hyvänluokan toimintaedellytykset.

Yritysten kasvuun voidaan vaikuttaa parantamalla eri rahoitusmahdollisuuksia ja myös lisäämällä alkavien yritysten starttirahoitusta lainojen ja avustusten muodossa.

Samalla täytyy myös kehittää julkisia yrityspalveluja ja yrityshautomotoimintaa kasvuyritysten tarpeiden pohjalta.

Kasvuyritysten kehitystoiminnan lähteenä voidaan käyttää yliopiston-, ammattikorkeakoulujen- ja ammattiopiston asiantuntijoiden palveluja.

Kehittämisessä tarvitaan useita tehokkaita tehtäviä, ihmisten tietoa, taitoa, näkemystä ja realismia jotka yhdistyvät kehittämistoiminnaksi tuotekehityksessä ja markkinoinnissa. Yrityksen henkilökunnalla on oltava oma halu kehittyä ja kehittää.

Selvät tavoitteet, harkitut riskit Kasvavia yrityksiä täytyy synnyttää monipuolisesti eri toimialoille. Tärkeää on yrityksen kyky ymmärtää asiakkaiden tarpeita sekä mitoittaa ja ajoittaa toimintansa oikein.

Lähes kaikilla kasvutarinoilla on taustallaan samat perustekijät: hallittu riskinotto, vankka halu menestyä ja päämäärätietoinen työ.

Oleellista on kyky tarttua markkinamahdollisuuteen ja luoda siitä lisäarvoa, etenkin toiminnan laajentuessa kansainvälisille markkinoille.

Suurten yritysten saamista maakuntaan on perinteisesti pidetty todellisena onnenpotkuna. Suuret työnantajat antavat turvallisuutta ja hyvinvointia, joka on saattanut jatkua monen sukupolven ajan.

Viime kuukausina on valitettavasti jouduttu liian usein törmäämään asian kääntöpuoleen, koska suuret työnantajat ovat joutuneet supistamaan yritystoimintaansa, jopa pahimmassa tapauksessa lopettamaan koko yritystoiminnan. Näin työttömien määrä voi kerralla kasvaa suureksi.

Suuret yritykset ovat tärkeitä yhteisöverojen maksajia ja tietenkin myös työntekijöidensä kautta merkittäviä tuloveron maksajia.

Verotulojen menetys on siis maakunnan alueelle merkittävä.

Vaikutuksen seurauksena on usein tapahtumaketju, jossa toimintansa joutuu lopettamaan myös joukko muita tavalla tai toisella suuryrityksestä riippuvia pienempiä yrityksiä. Näin ollen taloudellinen toimeliaisuus laskee ja muuttoliike maakunnasta kiihtyy.

Kirjoittaja kuopiolainen filosofian tohtori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.