Mennä köryytellään

Asiantuntijat sanovat, että Suomi on lyönyt laimin jo kolmen vuosikymmenen ajan rautateittensä peruskunnostuksen. Seuraukset näkyvät vuosi vuodelta yhä selvempinä. Routavaurioitten pelossa junien nopeuksia pudotetaan ensi keväänä monilla rataosuuksilla hyvin tuntuvasti.

Esimerkiksi junamatka Kuopiosta Ouluun on pitenemässä tunnilla, ja melkein saman verran on luvassa istuma-aikaa myös Pieksämäen ja Joensuun välille. Tunti ihmisen elämässä ei ole kaikkinensa kovinkaan paljon, mutta matkustamisessa se tuntuu. Prosenteissa laskien matka-ajat pitenevät huikeasti.

Sinällään on tietysti perusteltua pudottaa junien nopeuksia ratojen huonon kunnon vuoksi. Ei ihmisiä pidä saattaa hengenvaaraan syyttä suotta, kun vaarat ovat tiedossa. Valtion ratahallinnolle ja koko valtiovallalle junien nopeuksien pudottaminen on kuitenkin ikävä näyttö siitä, miten yhteiskunta on epäonnistunut yhdessä keskeisessä tehtävässään: ajanmukaisen, koko valtakuntaa hyödyntävän infrastruktuurin ylläpitämisessä.

Kauniisti on kyllä puhuttu joukkoliikenteen edistämisestä, mutta tässä ovat tulokset ainakin valtionrautateillä: vähemmän liikennöidyillä rataosuuksilla köryytellään eteenpäin kiireettä kuin Matin ja Liisan aikaan. Informaatioteknologian huumassa unohdettiin pitää huolta liikenteen perusasioista. Nokialandiassa kaikki on nyt vähän rempallaan, ratakiskojen lisäksi Nokiakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.