Merkeliä horjutetaan

Saksan liittokansleri Angela Merkel on yrittänyt yhdessä Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn kanssa ottaa johtajan roolia EU:n taloudenhoidossa. Johtajuutta unioni tarvitseekin, vaikka pienemmät jäsenmaat haluavat toki nekin saada äänensä kuuluviin.

Kotikentällään Merkel on kuitenkin ajautumassa suuriin vaikeuksiin, jos Hampurin paikallisvaaleista viikonvaihteessa alkanut tappiokierre jatkuu. Kanslerin kristillisdemokraattinen CDU-puolue on hallinnut hansakaupunkia pari viime kautta, mutta koki nyt rökäletappion. Valta palautui sosiaalidemokraateille, jotka vuosituhannen vaihteeseen saakka olivat Hampurissa valtaa yhtä sitkeästi kuin sisarpuolueensa Ruotsissa. Voiton makeutta lisäsi, että yksinkertaisen enemmistön saatuaan puolueen ei tarvitse kysellä kumppaneita avukseen.

Saksan aluehallinto on huomattavasti kehittyneempi ja itsenäisempi kuin Suomen, joten yhden osavaltion tai suurkaupungin vaalituloksesta ei pidä vetää suoria johtopäätöksiä valtakunnan poliittisesta yleissuunnasta.

Heti Hampurin jälkeen järjestetään paikallisvaalit kolmessa muussa osavaltiossa, ja jos kristillisdemokraatit ottavat myös niissä takapakkia, Merkeliä ei hymyilytä lopputalvesta ja keväällä. Epämukavaa oloa lisää, että hallituskumppani vapaat demokraatit menestyi Hampurissa kohtuullisen hyvin.

Mitä ahtaammalla kansleri on poliittisesti, sitä äänekkäämmäksi käy hänen arvostelunsa julkisuudessa. DDR-taustansa vuoksi Angela Merkel on saanut kuulla olevansa uusi "Honecker" Itä-Saksan viimeisen, voimansa menettäneen johtajan mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.