Metallin neuvottelut karahtivat kiville

Vanha totuus työmarkkinoilla on, että mitä hiljaisemmiksi järjestöjen nokkahenkilöt julkisuudessa käyvät, sitä lähempänä on läpimurto sopimusneuvotteluissa. Keskeisten teollisuusalojen työmarkkinajohtajat tapasivat keskiviikkona pääministeri Matti Vanhasen (kesk.). Jos neuvottelutilannetta arvioi tapaamisen perusteella, saattoi päätellä, että ainakin teknologiateollisuudessa oli menossa vakava yritys uuden sopimuksen aikaansaamiseksi.

Valtioneuvoston linnasta poistuneet työmarkkinajohtajat eivät halunneet kommentoida tapaamisen antia tai neuvotteluita millään tavalla. Vaitelias oli myös pääministeri Vanhanen.

Se tiedettiin, että pisimmällä keskinäisissä neuvotteluissaan olivat juuri Teknologiateollisuus ja työntekijöitä edustava Metallityöväen liitto. Metalliliiton valtuusto oli kutsuttu koolle jo täksi päiväksi käsittelemään mahdollista neuvottelutulosta.

Valitettavasti neuvottelut kuitenkin karahtivat kiville jo torstai-iltana. Hankalinta oli tiettävästi päästä sopuun palkankorotusten tasosta ja sopimuskauden pituudesta. Selvää on, että nykyisessä suhdannetilanteessa tarjolla olevat korotukset kaikilla aloilla ovat matalia. Nollalinja ei työntekijäliitoille kelpaa, mutta paljon sen yli työnantajat eivät maksa. Sen ymmärtävät työntekijätkin, jotka eivät kuitenkaan halua sitoutua pitkiin sopimuksiin matalilla korotuksilla.

Hallitusta huudetaan apuun. Jonkinlaisilla veronkevennyksillä voitaisiin turvata se, että matalat korotukset eivät jauhautuisi hintatason nousuun. Ongelma vain on, että liikkumavaraa hallituksellakin on erittäin vähän. Julkista taloutta ei voi enää paljon heikentää puuttumatta sosiaalisiin etuuksiin, joiden tasoa ammattiyhdistysliike myös vahtii.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK lisäsi torstaina paineita mataliin palkankorotuksiin suhdannebarometrillään, jonka mukaan suomalaisyritysten näkymät juuri nyt ovat ennätyksellisen synkät. Alkuvuoden syöksy on EK:n mukaan ollut jyrkempi kuin vielä kolme kuukautta sitten odotettiin.

EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin mukaan työmarkkina-asetelma Suomessa on harvinaisen haastava. EU:n komission tuore arvio on, että työvoimakustannukset euromaissa kohoavat ensi vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia. Suomessa työvoimakustannukset kuitenkin nousevat EK:n oman arvion mukaan ilman minkäänlaisia palkankorotuksia noin 2,5 prosenttia.

Suomen kilpailukyvystä on luonnollisesti pidettävä kiinni nykyisenlaisessa tilanteessa kynsin ja hampain. Jos se nyt rapautetaan, me emme pääse ensimmäisten joukossa mukaan talouden nousuun, kun se kuitenkin ennen pitkää alkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.