Metallin neuvottelut karahtivat kiville

Vanha totuus työmarkkinoilla on, että mitä hiljaisemmiksi järjestöjen nokkahenkilöt julkisuudessa käyvät, sitä lähempänä on läpimurto sopimusneuvotteluissa. Keskeisten teollisuusalojen työmarkkinajohtajat tapasivat keskiviikkona pääministeri Matti Vanhasen (kesk.). Jos neuvottelutilannetta arvioi tapaamisen perusteella, saattoi päätellä, että ainakin teknologiateollisuudessa oli menossa vakava yritys uuden sopimuksen aikaansaamiseksi.

Valtioneuvoston linnasta poistuneet työmarkkinajohtajat eivät halunneet kommentoida tapaamisen antia tai neuvotteluita millään tavalla. Vaitelias oli myös pääministeri Vanhanen.

Se tiedettiin, että pisimmällä keskinäisissä neuvotteluissaan olivat juuri Teknologiateollisuus ja työntekijöitä edustava Metallityöväen liitto. Metalliliiton valtuusto oli kutsuttu koolle jo täksi päiväksi käsittelemään mahdollista neuvottelutulosta.

Valitettavasti neuvottelut kuitenkin karahtivat kiville jo torstai-iltana. Hankalinta oli tiettävästi päästä sopuun palkankorotusten tasosta ja sopimuskauden pituudesta. Selvää on, että nykyisessä suhdannetilanteessa tarjolla olevat korotukset kaikilla aloilla ovat matalia. Nollalinja ei työntekijäliitoille kelpaa, mutta paljon sen yli työnantajat eivät maksa. Sen ymmärtävät työntekijätkin, jotka eivät kuitenkaan halua sitoutua pitkiin sopimuksiin matalilla korotuksilla.

Hallitusta huudetaan apuun. Jonkinlaisilla veronkevennyksillä voitaisiin turvata se, että matalat korotukset eivät jauhautuisi hintatason nousuun. Ongelma vain on, että liikkumavaraa hallituksellakin on erittäin vähän. Julkista taloutta ei voi enää paljon heikentää puuttumatta sosiaalisiin etuuksiin, joiden tasoa ammattiyhdistysliike myös vahtii.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK lisäsi torstaina paineita mataliin palkankorotuksiin suhdannebarometrillään, jonka mukaan suomalaisyritysten näkymät juuri nyt ovat ennätyksellisen synkät. Alkuvuoden syöksy on EK:n mukaan ollut jyrkempi kuin vielä kolme kuukautta sitten odotettiin.

EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin mukaan työmarkkina-asetelma Suomessa on harvinaisen haastava. EU:n komission tuore arvio on, että työvoimakustannukset euromaissa kohoavat ensi vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia. Suomessa työvoimakustannukset kuitenkin nousevat EK:n oman arvion mukaan ilman minkäänlaisia palkankorotuksia noin 2,5 prosenttia.

Suomen kilpailukyvystä on luonnollisesti pidettävä kiinni nykyisenlaisessa tilanteessa kynsin ja hampain. Jos se nyt rapautetaan, me emme pääse ensimmäisten joukossa mukaan talouden nousuun, kun se kuitenkin ennen pitkää alkaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.