Metla on oikealla asialla

Keskustelu hirvikannan tiheydestä ja hirvien aiheuttamista vahingoista on valtakunnallista, vaikka alueellinen tarkastelu olisi järkevämpää. Näin arvioivat Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) tutkijat.

Näkemystään tutkijat perustelevat sillä, että vaikka hirvikanta on laskenut koko maassa ja erityisesti pohjoisessa vuosina 2005–2013, hirvivahingot ovat vähentyneet selkeästi vain Etelä-Suomessa.

Yksi hyvä selitys ilmiölle piilee luonnonsuhde-eroissa. Pohjoisessa on usein paksut hanget. Siksi hirvet keskittyvät parhaille ruokamaille. Lisäksi pohjoiset männyntaimikot kasvavat hitaasti, joten ne ovat hirvituhoille alttiita pitempään kuin etelässä.

Tutkijoiden selvitysten perusteella on helppo yhtyä näkemykseen, että hirvikantaa tulee ainakin yrittää säädellä alueellisesti. Kannan koonmäärittelyn perusteena voisi käyttää hirven ravintovaroja alueella sekä tuhoalttiiden taimikoiden määrää.

Tutkijoiden mukaan hirvikannan koolla ja hirvituhokorvausten määrällä ei ole selvää yhteyttä. Havainto todistaa, että kestävän hirvikannan määrittelyyn todella tarvitaan uusia mittareita ja seurantaa. Metsänomistajan ja metsästäjien olisi esimerkiksi hyödyllistä tietää, missä männyntaimikoita tuhonneet hirvet ovat hirvenmetsästyksen aikana.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.