Metropoli nurkan takana

Vuoden viimeiset päivät Pietarissa, osaksi työmatkalla Pieksämäen rovastikunnan ystävyysseurakunnassa Skuoritsassa, osaksi haistelemassa suurkaupungin ilmapiiriä.

Aina oli päällimmäisenä sama tunne: - Tätä täytyy saada lisää, tänne pitää tulla ainakin viikoksi joka reissulla - ihan vuodenajasta riippumatta. Nytkin Nevan rantojen ainaisessa viimassa ja katujen loskassa oli pakko tunnustaa, että vanha rakkaus ei ruostu.

Mikä tuossa meitä lähimmässä metropolissa minua sitten viehättää?

Tiedän kulkevani monella tavalla vastavirtaan. Kun pietarilaiset lähtevät lomillaan pois kaupungista, tunnen itse sinne vetoa, koska silloin siellä on tavallista vähemmän ihmisiä.

Kun Venäjä herättää meillä monissa edelleen vastenmielisyyttä, haluaisin paneutua sen historiaan ja nykypäivään entistä perusteellisemmin.

Kun venäjän kieli ei kiinnosta edes tarpeellisessa määrin suomalaisia, huomaan tutkivani kyrillisiä aakkosia, vaikka voimia kiinan ohella toisen vaikean kielen oppimiseen ei ehkä enää tällä iällä riitäkään.

Kun Venäjää ja sen nykyjohtoa mollataan vanhojen, sinänsä ymmärrettävien suomalaisasenteiden pohjalta, minussa nousee vastarinta, joskus kärkevä vastaväitekin.

Kuitenkin Pietari on parasta, mitä lähirajojemme takaa löytyy: kaunista, monella tavalla vaikuttavaa arkkitehtuuria, monipuolista kulttuuritarjontaa ja suuhunpantavaa sekä kirkkoja ja kanavia ihastella ja ihmetellä.

Kaikki tämä on meille tarjolla lähempänä kuin ymmärrämme. Pietari on Kuopiosta kilometreissä yhtä kaukana kuin Turku ja yhtä lähellä idässä kuin Ilomantsi. Siellä on kaikin aistein havainnoitavissa miljoonakaupungin moninainen syke.

Metropoliin voi helposti ihastua ja vihastua. Meidän ei tarvitse lähteä sitä kauas testaamaan. Kumpaan koukkuun jää, suuntaamaan kulkunsa sinne aina uudelleen vai kiertämään kaukaa, on hyvin yksilöllistä.

Minua viehättävät Pietarissa kuten entisessä "kotikylässäni" Hongkongissakin osin samat seikat. Elämän ääripäät ovat niissä lähellä toisiaan - kauneus ja rumuus, rikkaus ja köyhyys, kansallisuudet ja kielet, elämän kaikki ilot ja sen ääretön ankeus.

Pietarissa esimerkiksi koen kaksi seikkaa erityisen merkittävinä. Toinen on tunne päästä keskelle kansojen sulatusuunia. Venäjän suurvalta-ajan ja entisen Neuvostoliiton jäljet Japanin mereltä Mustan meren kautta Itämerelle näkyvät ja kielet kuuluvat kaduilla.

Me suomalaiset olemme osa tätä historian saattoa! On puhuttelevaa poiketa Suurella Tallikadulla Pyhän Marian kirkkoon ja tajuta suomalaisen seurakunnan kokoontuneen siellä jo yli 200 vuotta.

Kirkolta voi lähteä länteen ja tulla tsaarin tallikasarmeille, jossa Mannerheim johti hovin tallia. Sieltä saaduilla kokemuksilla oli paljon merkitystä, kun oman kansamme kohtalo oli myöhemmin vaakalaudalla.

Toinen kiinnostava asia on metropolien luonnonläheisyys. Jos ne on suunniteltu ja rakennettu oikein, se on niissä havaittavissa. Pietarissa kyse on Neva-joen suistoalueesta ja puistoista.

Säistä riippumatta puistot ovat sekä koriste että henkireikä. Niiden puuttuessa Tokio ja Los Angeles ovat vain kivikolosseja. Vastaavasti samasta syystä, historian ohella, Rooma, Pariisi, Lontoo ja New York ovat vetovoimaisia.

Kun pietarilaiset tungeksivat näinä päivinä ja viikkoina suomalaisissa lomakylissä ja hotelleissa, voisimme me kaukomatkailun sijasta suunnata Pietariin.

Minulle parasta oli nyt viipyä Kazanin hämärässä ja hiljaisessa tuomiokirkossa, Suomesta aikoinaan tuotujen, punaisten graniittipylväiden varjossa ja värikkäiden marmorilaattojen päällä.

Siinä saattoi tuntea itsensä pieneksi ja Jumalan suureksi. Suosittelen.

Kirjoittaja on Hankasalmen kirkkoherra.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.