Metsään meni

Maataloustuottajain keskusliitto MTK on tuohtunut hallitukseen, joka on jättämässä metsätilat hallitusohjelman mukaisten maatilojen ja pienyritysten perintöveron helpotuksen ulkopuolelle. Metsätilatkin olivat kyllä hallituksen alkuperäisessä ohjelmassa viime viikkoon saakka, jolloin linjausta yllättäen muutettiin.

MTK:n ihmettelyn ja suoranaisen suuttumisen ymmärtää. Miksi metsästä elantonsa saavaa viljelijää ja hänen perillisiään kohdellaan toisin ja kovemmalla kädellä kuin niitä, jotka ottavan leipänsä pellosta tai karjataloudesta? Perinteisen maatalouden kannattavuus on laskenut rutkasti EU-aikana, ja osaa viljelijöistä on sen vuoksi ohjattu ja houkuteltu keskittämään toimintansa metsiin siinä laajuudessa, että metsästä tulisi tilan pääelinkeino. Nyt näitä hyväuskoisia sitten alettaisiin rankaista hallituksen siunauksella.

Hallituksen toiminta ei ole missään nimessä tasapuolista eri tiloja kohtaan. Erityisen kummalliselta viime viikon uudet ja yllättävät linjaukset tuntuvat, kun johtava hallituspuolue keskusta on kuitenkin ollut kautta aikain tiiviisti kytköksissä maaseudun ihmisten ja heidän etujärjestönsä MTK:n kanssa. Myös kokoomuksessa on vankka maataloussiipi.

MTK panee toivonsa siihen, että metsätilat saatetaan tasa-arvoiseen asemaan verouudistuksen eduskuntakäsittelyssä. Varmaa on se, että puoltavia puheita myös riittää. Toinen asia on sitten se, suostuvatko hallituksen vahvat miehet pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen ymmärtämään arvostelijoitaan.

Jotkut perustelut hallituksellakin täytyy tietysti olla mielenmuutokselleen.

Yksi selitys voi olla, että valtion verotuloista huolta kantava valtiovarainministeriö haluaa estää varakkaitten verokeinottelun metsän avulla. Kaupunkilaistuneet metsänomistajat tai verokeinottelua harjoittavat metsien ostajat on kuitenkin helppo erottaa todellisista metsätilallisista - niistä, jotka hankkivat pääasiallisen toimeentulonsa nimenomaan metsiensä hoidosta ja puukaupasta. Yksi tunnistin on se, onko metsätalousyrittäjä maatalouden eläkejärjestelmän myelin piirissä vai ei.

Onko toinen selitys se, että hallitus haluaa tiukalla perintöverokohtelulla pakottaa suomalaiset myymään puuta entistä hanakammin, kun tehtaat eivät saa enää halpaa venäläistä tuontipuuta? Metsäteollisuus tarvitsee tietysti puuta säilyttääkseen nykyisen tuotantonsa koti-Suomessa.

Väärin on kuitenkin pakottaa metsänomistajat verotuksen avulla pakkomyyntiin, koska silloin ei puhuta enää mistään vapaasta markkinataloudesta. Tehtaille riittää puuta Suomesta, jos ne suostuvat maksamaan puusta hinnan, jota myyjät pitävät kohtuullisena aikakauden muuhun yleiseen hintatasoon verrattuna.

Hallitus on selviytynyt sisäisesti ihmeteltävän hyvin viime aikojen monista ja toistuvista kiistanaiheista - aina tapaus Kanervaa, Nato-kysymystä ja energiaratkaisuja myöten. Siihen nähden tuntuu kummalliselta, että se yks' kaks menee metsään näin yksinkertaisessa asiassa kuin metsätilojen verokohtelussa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.