Metsä ja palvelut tärkeitä

Suomalaiset haluavat asua lähellä metsää ja peruspalveluita. Keskiviikkona julkistetun Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan työpaikka voi sijaita kauempanakin, mutta sopiva työmatka kestää enintään puoli tuntia.

Hyvässä elinympäristössä jokapäiväisen elämän toivotaan olevan helppoa ja vaivatonta. Se tarkoittaa sitä, että monipuolisia palveluja löytyy kävelyetäisyydeltä. Päivittäistavaroiden hankintaan riittää supermarketteja pienempikin kauppa ja henkilökohtaista palvelua arvostetaan.

Hyvän elinympäristön elementit poikkeavat luonnollisesti hiukan toisistaan riippuen siitä, millaisessa elämäntilanteessa ollaan.

Aikuisperhe arvostaa rauhaa, väljiä omakotialueita ja hyviä palveluita. Lapsiperheiden hyvässä asuinympäristössä peruspalvelut, kuten koulut ja päivittäistavarakaupat, ovat kävelyetäisyydellä kodista. Eläkeläiset puolestaan pitävät tärkeänä vilkasta, mutta turvallista elämää ja hyviä palveluja kodin ympärillä.

Suomesta löytyy näitä ihanteellisia elinympäristöjä runsaasti, mutta paljon on asuinalueita, joilta puuttuvat kaikki lähipalvelut ehkä kioskia lukuunottamatta. Palvelut kävelyetäisyydellä ovat liian usein vain haave. Kauppa keskittyy yhä enemmän suuryksiköihin, joihin harvoilla on mahdollisuus mennä jalkaisin tai edes polkupyörällä. Samoin on perusterveydenhuollon palvelujen laita.

Yhdyskuntasuunnittelussa on otettava huomioon lukuisia näkökulmia. Kansalaisten toiveet joutuvat valitettavan usein väistymään, ja kovin moni joutuu sopeutumaan ylipitkiin työ- ja asiointimatkoihin, puutteelliseen joukkoliikenteeseen ja heikkoihin lähipalveluihin. Lähimetsäkään ei niitä korvaa, vaikka tarjoaa mahdollisuuden luontoelämyksiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.