Metsäjätin ehdoilla

Metsäyhtiö Stora Enso katkaisi viime vuonna tappiokierteensä ja paransi tuloksensa 926 miljoonaan euroon. Liki miljardin euron voittopotti on huikea summa, jolla voi periaatteessa maksaa kerralla pois edellisvuoden 887 miljoonan euron tappiot.

Vapaassa markkinataloudessa pidetään tänään itsestään selvänä, että yritys saa ja sen pitääkin tehdä mahdollisimman hyvää tulosta. Tässä jatkuvassa voiton tavoittelussa on helppo unohtaa, minkä vuoksi yritystä on aikanaan kehitetty. Stora Ensossa tuo kehittäminen on tapahtunut kaiken lisäksi paljolti myös yhteiskunnan varoin, koska sen taustalla oleva Enso-Gutzeit oli yksi maan suurista valtionyhtiöistä.

Historiallisesti yhtiön ensisijainen pyrkimys on ollut jalostaa suomalaista puuta vientiin, jotta kansallisvarallisuuteen kuuluvista metsistä saataisiin työtä ja toimeentuloa kansalaisille ja sievoisia vero- ja osinkotuloja valtiolle. Kansainvälistymisen nimissä lähdettiin aikanaan kokeilemaan rahantekoa myös Lännen kultamailla Yhdysvalloissa. Sieltä tultiin takaisin verissä päin, miljardeja köyhtyneenä.

Pohjois-Amerikan petettyä tulosta yritetään hakea nyt paremmalla onnella halvemmista maista, Etelä-Amerikasta ja Kiinasta. Alkuvaiheissa on eteläisestä Amerikasta saatukin niin myönteisiä kokemuksia, että sinne ollaan suuntaamassa uutta miljardi-investointia.

Mutta löytyykö Etelä-Amerikasta pysyvä onni Stora Ensolle tai muille metsäjäteille? Poliittisten suhdanteiden, eteläamerikkalaisten valtioiden vaurastuminen ja ihmisten yleisten asenteiden muutokset voivat muuttaa toimintaedellytyksiä hyvinkin nopeasti. Kiinassa on vielä edullista tuottaa paperia ja sellua.

Entäpä sen jälkeen, jos EU määrää kiinalaiselle paperille 15 prosentin lisätullin, kuten Brysselissä kaavaillaan.

Stora Enson miljardivoitto ilahduttaa ehkä yhtiön johtoa ja omistajia. Tavallinen suomalainen on näreissään, kun kotimaasta ei saa enää kunnon sanomalehtipaperia, vaan lehdet pitää painaa käpristyvälle ruotsalaiselle tuontipaperille. Toisen voitto on aina toiselta pois, vaikka edut voisivat olla myös yhteiset.