Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Tulen sanotaan olevan hyvä renki, mutta huono isäntä. Osuva sanonta soveltuu myös rahaan. Jos se isännän tavoin määrittää asioiden ensisijaisuutta, lopputulos voi olla optimaalinen rahan näkökulmasta, mutta muutoin sietämätön. Siksi monissa tilanteissa yhteiskunnan on välttämätöntä huolehtia asioiden kulusta sääntelyn avulla.

Aina sääntely ei johda toivottuun lopputulokseen.

Näin voidaan sanoa käyneen yhdessä valaisevassa esimerkissä, jossa metsärahastoyhtiö osti loistavasti hoidetun metsätilan, kaatoi parhaat tukkipuut ja jätti jäljelle honteloita ja heikkolatvaisia puita (Maaseudun Tulevaisuus Metsä 5/19).

Tilalla kerrottiin tehdyn jatkuvan kasvatuksen mukainen yläharvennus.

Todellisuudessa metsä oli muuttunut harvapuiseksi laihaksi männiköksi määrämittaharsinnan seurauksena.

Vanhan metsälain aikana vastaava tuskin olisi ollut mahdollista. Uusi metsälaki sen sijaan antaa metsänomistajalle pitkälti vapaat kädet.

Puita jättämällä metsärahasto välttyi metsän uudistamiselta, joka olisi ollut edessä avohakkuun jäljiltä. Yksityismetsänomistaja ei omaa omaisuuttaan noin hoitaisi.

Metsärahastot maksavat kovia hintoja metsätiloista ja toimintansa ylläpitämiseksi kohtelevat ostokohteitaan rujosti metsälakien aukkoja hyödyntäen.

Metsärahaston toiminta mustaa perinteisen metsänkasvatuksen mainetta. Samalla se pakottaa pohtimaan, pitäisikö metsälain suhteen ottaa muutama askel taakse ja lisätä sääntelyä. Ilmeisesti pitäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elävä kaupunki on epäselvä

Vanhemmuuden taikaa

Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Vesilaitoksia pitää kannustaa korjauksiin

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.