Metsänhoidon iltakoulussa

Viime viikon tiistai-iltana pääsin iltakouluun.

Yksityisopetukseen.

Opettajani oli emeritus metsänparantaja, ylimetsänhoitaja Erkki Timonen, 78, jonka noudin Puijonlaaksosta kolmen tunnin kierrokselle Karttulaan.

Opetusvälineitä oli yksi, reilun metrin verran harjaterästä, jonka pää oli taivutettu käteen sopivaksi. Se oli omatekoinen suorassi, metsänparantajan karttakeppi.

Ensimmäinen pysähdys oli Haminalahden kartanon kohdalla linja-autopysäkillä. Siitä pellon viereltä avautui metsäisen kaunis maisema, jonka paikalla oli 45 vuotta sitten 22 hehtaarin aukko.

Nyt auringonpaisteessa vaaleanvihreät koivut loistivat komeaa kuusikkoa vasten.

Reilu sata vuotta sitten Haminalahden lähimetsät olivat kaskenpolttamia. Kuutisenkymmentä vuotta myöhemmin maanomistaja yritti saada kuusta kaskesta nousseiden hieskoivun ja harmaalepän tilalle.

Kolme istutuskertaa meni pilalle, koska taimet eivät elpyneet lehtipuiden varjossa ja viljavalla maalla myös heinittyminen tukahdutti kasvua. Uusi resepti oli rankka: runkopuut nurin ja aura töihin.

Aurauksen jäljiltä maisema ei taatusti ollut kaunis, sillä aura lahmasi pinoon kelpaamattomat seiväspuut alleen. Mutta temppu toimi.

Aurauspalteet neljän metrin välein osoittautuivat kuusentaimille parhaiksi kasvupaikoiksi. Kolmen vuoden kuluttua peräti 99 prosenttia kuusentaimista oli elossa.

Nyt kuusikossa on väljennyksen aika. Puolet pois, jotta kasvulle jää tilaa.

Toinen pysähdyspaikka oli Karttulassa. Tarkkaa sijaintia ei ole soveliasta kertoa. Metsäautotien varteen pysähdyimme ja astuimme tieltä pylväsmäntyjen koristamaan risukkoon.

Suorassi osoitti, että turvetta on vielä kolmisenkymmentä senttiä. Aikanaan ennen ojitusta turvetta oli ollut suolla noin metri.

Ojituksen hyöty on mennyt osittain hukkaan, kun metsänomistaja on nukkunut onnensa ohi.

Suorarunkoisten ja huikean pitkien mäntyjen latvat ovat pieniä tupsuja. Myös alueen ylikypsät koivut elävät latvatupsujensa varassa. Timosen sanoin: puilla ei ole enää tuotantokoneistoa, on vain hengissäpysymiskoneisto.

Olisiko se sitä jatkuvaa kasvatusta?

Se tuli selväksi, että etenkin koivikon harvennus edellyttää oikeaa ajoitusta.

Kolmenkin vuoden myöhästyminen hävittää oksistoa niin paljon, että rungon paksuus ei lisi niin kuin voisi.

Kolmas pysähdyspaikka oli sekin jäätävän puhutteleva.

Tehometsätalous on nykyään ruma sana, mutta se on peräti kaunis, kun sitä vertaa sanaan tuhometsätalous, jonka tulokseksi kelpaa näky noin 60-vuotiaasta kuusikosta, jossa ei kirves ole käynyt. Puut ovat samanikäisiä, mutta rungon paksuus vaihtelee risusta reidenpaksuiseen.

Siinä on metsä, joka ei ole antanut tiliä metsänomistajalle, ei urakkaa metsätyömiehille, ei työtä sahureille, sellunkeittäjälle ja paperimiehille saati muuten lisännyt yhteiskunnan toimeliaisuutta.

Johtopäätös retkestä oli, että hyvän metsänhoidon suurin uhka on metsänomistajan tietämättömyys omista metsistään.

Jos metsissä ei tehdä töitä oikeaan aikaan - tai mikä vielä pahempi - ei töitä ollenkaan, metsä hakkaa itse itsensä.

Kun vielä muistamme, että metsät ovat kansallisomaisuuttamme, jokaisella kansalaisella on lupa vaatia hyvää metsänhoitoa. Viime vuosikymmenet ovat osoittaneet, että entiset metsäammattilaiset ovat tallanneet hyvän polun.

Ilman heitä maaliskuun lopussa ei olisi kerrottu uutista, jonka mukaan Suomen metsien kasvu on ollut parikymmentä vuotta Länsi-Euroopan nopeinta.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.