Metsänomistajan on opeteltava taas lukemaan

Takavuosina kulki puunostajien joukossa vitsi, jonka mukaan kaupanteko vaikeutui heti kun metsänomistajat oppivat lukemaan. Viime vuosina ja aivan viime kuukausinakin maailma on muuttunut sillä tavalla, että on aivan perusteltua kehottaa metsänomistajaa opettelemaan uudelleen lukemaan – ja laskemaan.

Syy kehotukseen piilee markkinatilanteessa. Viime vuosikymmeninä puun ostajien ja myyjien hyvin samanlaisina pysyneet puiden mitta- ja laatuvaatimukset ovat alkaneet muuttua nopeasti. Metsänomistaja ei voi enää luottaa, että ennen tukin mitat täyttänyt puu olisi enää tukki. Tarjouksia on syytä tutkia laskukoneen kanssa puutavaralajeittain.

Esimerkiksi pudasjärveläinen Kontiotuotteen saha, kuhmolainen Kuhmo Oy ja Lounais-Suomessa puuta ostava Westas Group ovat kiristäneet tukkien minimilatvaläpimittavaatimuksiaan (Maaseudun Tulevaisuus 4.4.). Puumarkkinoilla on kuultu myös monen muun sahan haaveilevan samasta.

Latvaläpimitan ohella toinen tärkeä hintaan vaikuttava tekijä puukaupassa on tukin vähimmäispituus. Juuri nyt Pohjois-Afrikan markkinoiden kehno sahatavarasuhdanne on vähentänyt lyhyen tukin kysyntää, minkä seurauksena alle kolmimetrinen tukki lipsahtaa helposti halvempaan kuitupuupinoon.

Puumarkkinat ovat tällä hetkellä erikoisessa tilanteessa myös siinä mielessä, että suuret metsäyhtiöt ovat ikään kuin metsänomistajien puolella. Niiden intressissä ei ole tinkiä tukin hinnasta vaan päinvastoin pitää kalliilla tukilla kuitupuun hinta matalana. Siten myös sahayrityksiltä ostettavien sahauksen sivutuotteiden hinnat pysyvät alhaisina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.