Metsänparannusta ei saa päästää rämettymään

Viime vuonna kemera-rahoilla toteutettujen kunnostusojitus- ja metsätiehankkeiden työmäärät romahtivat: kunnostusojitusten määrä laski lähes puoleen ja metsäteiden perusparannuksia tehtiin vain kolmannes toissa vuoteen verrattuna.

Viime vuosi oli toki poikkeuksellinen, koska kestävän metsätalouden rahoituslaki muuttui ja maksatuksissa oli viipeitä. Niinpä on todennäköistä, että tilanne normalisoituu tänä vuonna.

Kaikki metsänparannustöiden haasteet eivät ole pelkästään metsänomistajien huoli. Koneyrittäjät ovat törmänneet hankaluuksiin, joita on aiheuttanut metsänparannushankkeiden koon pienentyminen. Pienemmät työmaat tietävät sitä, että koneita pitää siirtää työmaalta toiselle aikaisempaa enemmän. Ja silloin kun konetta siirretään, se ei tienaa. Erityisesti suometsissä hankekokojen pienentyminen tuntuu, sillä se vaikeuttaa esimerkiksi vesiensuojelurakenteiden järkevää mitoitusta ja sijoittelua.

Kunnostusojituksista huolehtimisen merkityksen ymmärtää, kun muistaa, että suometsissä kasvaa noin neljännes koko Suomen puustosta eli 500 miljoonaa kuutiometriä ja Pohjois-Savossakin kymmeniä miljoonia kuutioita. Pohjois-Savossa on ojitettuja soita noin 310 000 hehtaaria ja lisäksi soistuneita kankaita on kuivatettu satatuhatta hehtaaria.

Suometsien ojitukset ja metsäteiden kunnostukset ovat välttämättömiä toimia puun saatavuuden turvaamiseksi. Ja puun saatavuuden merkityksellisyys lienee selviö kaikille niille, jotka odottavat Kuopioon suunnitellun Finnpulpin tehtaan rakentamispäätöstä. Metsänparannusta ei saa päästää rämettymään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.