Metsurin elämäntyö

Tiistain vastaisena yönä sairauskohtaukseen kuollut teollisuusneuvos Einari Vidgren ei koskaan taipunut siihen muottiin, jota savolaiselle miehelle on kaavamaisessa ajattelussa rakennettu. Einarin projekti ei jäänyt aloittamista vaille valmiiksi. Hän pääsi itsekin nauttimaan elämäntyöstään, joka jauhaa hyvää Vieremälle, Pohjois-Savolle, Itä-Suomelle ja koko Suomelle vielä hänen kuolemansakin jälkeen.

Einari Vidgren syntyi vaatimattomaan vieremäläiseen pienviljelijäperheeseen 67 vuotta sitten. Koulunkäynti ei häntä kiinnostanut, sitäkin enemmän pelto- ja metsätyöt. Savotasta tuli Einari Vidgrenin työmaa jo kun hän oli täyttänyt 14 vuotta.

Koko ajan Vidgren halusi tehdä työnsä nopeammin ja paremmin. Ensimmäisen traktorinsa hän osti jo alle 20-vuotiaana. Traktoreita tuli lisää, mutta ne eivät kestäneet tarpeeksi hyvin kovaa työtä. Piti tehdä oma. Syntyi Ponsse.

Kekseliäisyys, yritteliäisyys ja ahkeruus ovat kautta ihmiskunnan historian olleet ominaisuuksia, joilla hankalia ongelmia on kyetty ratkaisemaan. Einari Vidgrenillä oli kaikki nämä ominaisuudet. Neljässä vuosikymmenessä hän loi yhden maailman johtavista yrityksistä omalla alallaan. Hän teki historiaa, ei pelkästään teollisuushistoriaa.

Einari Vidgren oli jo eläessään käsite sellaisille ihmisille, jotka eivät häntä tunteneet. Monet tunsivat ja heille Vidgren oli ennen kaikkea ihminen. Hän johti Ponssea parhaiden patruunaperinteiden mukaisesti. Häntä arvostettiin ja hänestä pidettiin. Tämä näkyi hyvin viime kesänä, kun Vieremällä juhlittiin Ponssen 40-vuotista historiaa.

Metsurin elämäntyö on nyt tehty. Työ Ponssella jatkuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.