Metsurin elämäntyö

Tiistain vastaisena yönä sairauskohtaukseen kuollut teollisuusneuvos Einari Vidgren ei koskaan taipunut siihen muottiin, jota savolaiselle miehelle on kaavamaisessa ajattelussa rakennettu. Einarin projekti ei jäänyt aloittamista vaille valmiiksi. Hän pääsi itsekin nauttimaan elämäntyöstään, joka jauhaa hyvää Vieremälle, Pohjois-Savolle, Itä-Suomelle ja koko Suomelle vielä hänen kuolemansakin jälkeen.

Einari Vidgren syntyi vaatimattomaan vieremäläiseen pienviljelijäperheeseen 67 vuotta sitten. Koulunkäynti ei häntä kiinnostanut, sitäkin enemmän pelto- ja metsätyöt. Savotasta tuli Einari Vidgrenin työmaa jo kun hän oli täyttänyt 14 vuotta.

Koko ajan Vidgren halusi tehdä työnsä nopeammin ja paremmin. Ensimmäisen traktorinsa hän osti jo alle 20-vuotiaana. Traktoreita tuli lisää, mutta ne eivät kestäneet tarpeeksi hyvin kovaa työtä. Piti tehdä oma. Syntyi Ponsse.

Kekseliäisyys, yritteliäisyys ja ahkeruus ovat kautta ihmiskunnan historian olleet ominaisuuksia, joilla hankalia ongelmia on kyetty ratkaisemaan. Einari Vidgrenillä oli kaikki nämä ominaisuudet. Neljässä vuosikymmenessä hän loi yhden maailman johtavista yrityksistä omalla alallaan. Hän teki historiaa, ei pelkästään teollisuushistoriaa.

Einari Vidgren oli jo eläessään käsite sellaisille ihmisille, jotka eivät häntä tunteneet. Monet tunsivat ja heille Vidgren oli ennen kaikkea ihminen. Hän johti Ponssea parhaiden patruunaperinteiden mukaisesti. Häntä arvostettiin ja hänestä pidettiin. Tämä näkyi hyvin viime kesänä, kun Vieremällä juhlittiin Ponssen 40-vuotista historiaa.

Metsurin elämäntyö on nyt tehty. Työ Ponssella jatkuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.