Miehekäs teko

Samaan aikaan kun kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sorvaa Suomeen enemmistöhallitusta, vaalivoittaja perussuomalaisten riveistä kimpoaa ilmoille kuvottavia ilmiöitä.

Pahinta jälkeä on saanut aikaan eduskunnan hallintovaliokunnan uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.). Osa hänen blogeistaan on vastenmielisiä ja sävyltään rasistisia.

Vettä myllyyn lisäsi hänen puoluetoverinsa, viitasaarelainen sahuri ja tuore kansanedustaja Teuvo Hakkarainen esittämällä hiljattain Helsingin Sanomien videohaastattelussa kansanedustajalle sopimattomia ulkomaalaiskommentteja.

Persujen mahdollisuuksia päästä hallitukseen vähentää juuri nyt eniten puolueen joustamaton linja Eurooppa-politiikassa.

Halla-aho tuomittiin 30 päiväsakkoon kesällä 2008 julkaistusta blogikirjoituksesta. Siinä islam yhdistettiin pedofiliaan. Tuomio tuli uskonrauhan rikkomisesta. Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt valitusluvan hovioikeuden ratkaisusta. Lupaa hakivat sekä Halla-aho että apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kaatui käräjä- ja hovioikeudessa. Sen perusteena oli saman blogikirjoituksen kohta, jossa Halla-aho kirjoitti ryöstelyn ja verovaroilla loisimisen olevan tietyn vähemmistön erityispiirre.

Helsingistä eduskuntaan valittu Halla-aho sai lähes 15 000 ääntä. Se on iso määrä, mutta saalis ei oikeuta kirjoittamaan ja sanomaan julkisesti mitä sylki suuhun tuo.

Pedofiili-kantaansa Halla-aho ei ole perunut vaalien jälkeen. Persujen kabineteissa häntä on tarjottu jopa maahanmuuttoasioista vastaavaksi ministeriksi.

Vaikka persujen puheenjohtaja Timo Soini on irtisanoutunut rasismista, puolueen eduskuntaan valitusta joukkueesta kimpoaa kannanottoja, jotka voi tulkita rasistisiksi. Persujen marssi hallitukseen voi kaatua siihen, että puolue on riski Suomi-kuvalle.

Halla-ahon islam-kirjoitukset ja Hakkaraisen neekeri-irvailut saattavat olla vasta esimakua siitä, mitä tuleman pitää. Soini ja kumppanit voisivatkin nyt kirkastaa puoleensa kuvaa saarnaamalla viharikoksia vastaan.

Katainen saattaa lempata perussuomalaiset tulevasta hallituksesta luottamuspulan vuoksi.

Hallitustunnustelujen ydinkysymys on Eurooppa-politiikka. Demarien puheenjohtaja Jutta Urpilainen korosti tiistaina, että "SDP haluaa koko vaalikauden EU-linjauksen, johon hallitus voi sitoutua". Katainen tahtoo samaa.

Vaikka SDP suhtautuu esimerkiksi Portugali-kysymykseen kriittisesti, ajoittain jopa kiukuttelevasti, puolue on kuitenkin eri linjoilla kuin perussuomalaiset. Tämä tarkoittanee käytännössä, että Soini seuraa seuraavan hallituksen työskentelyä oppositiosta.

Urpilaisen lausuntoa tulkittiin muun muassa niin, että rökäletappion vaaleissa kärsinyttä keskustaa vokoteltaisiin hallitustunnusteluihin.

Todennäköisempää kuitenkin on, että kokoomuksen ja SDP:n kumppaneiksi tulevat muut voimat. Yksi niistä lienee kestokiilapuolue RKP. Puuttuvat lenkit löytynevät kolmikosta kristilliset, vihreät, vasemmistoliitto.

Jos Katainen pullauttaa persut hallituksesta, Soini nostaa elämänsä elämän. Silloin syntyy väitteitä siitä, ettei demokratia toimi.

Jytky ei kuitenkaan oikeuta mihin tahansa. Suuria, koko kansakuntaa koskevia linjauksia ei saa eikä voi tehdä vähemmistön ehdoilla. Tästä persujen kohdalla on kysymys.

Persujen tyrkkääminen oppositioon olisi uuden hallituksen kannalta turvallinen ratkaisu. Opposition kookkaimmat ryhmät olisivat silloin suurin vaalivoittaja perussuomalaiset ja raskaimman tappion kärsinyt keskusta. Siitä ei olisi uudelle hallitukselle kunnon vastustusta ainakaan vaalikauden alkutaipaleella.

Kannattaa kuitenkin noteerata keskustan tällä viikolla antama näyte oppositiopolitiikastaan. Puolueelle pitää nostaa hattua päätöksestä tukea edelleen sekä väliaikaista että aikanaan myös pysyvää euromaiden vakausmekanismia.

Se oli miehekäs teko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.