Mielenterveys on yhteinen asia

Terveys on yksilöiden ja yhteisöjen sosiaalista pääomaa, joka vahvistaa koko yhteiskunnan toimivuutta ja tuottavuutta.

Terveyden edistämisellä tarkoitetaan terveyttä tukevien mahdollisuuksien etsimistä, luomista ja lisäämistä yksilö-, yhteisö- ja yhteiskunnan tasoilla. Se on myös terveydelle myönteisten asioiden tukemista ja hyvien käytäntöjen vahvistamista, terveyttä tuottavien muutosten aikaansaamista ja terveyden tasa-arvon lisäämistä.

Terveydenhuollon perustehtävänä on terveyden edistäminen, sairauksien ehkäisy ja hoito, kärsimyksen lievittäminen sekä potilaan hyvä hoito. Terveydenhuolto ei selviä tästä tehtävästä yksin.

Kuopion kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Pekka Vähäkangas peräänkuuluttaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä mahdollisuutena hillitä sosiaali- ja terveystoimen jatkuvasti kasvavia kuluja (Kuopion kaupunkilehti 10.12.2008).

Kaupunginhallituksen viime vuonna hyväksymän järjestöstrategian seurantaryhmän puheenjohtajana Vähäkangas on tuonut julki huolensa kansalaistoiminnan perinteiden häviämisestä ja kansalaisten oman asiantuntijuuden menettämisestä viranomaisille. Järjestöstrategiaan on kirjattu järjestöjen palvelukeskuksen perustamistavoite.

Järjestökeskuksen idea on toimiva ja välttämättömäksi havaittu jo useissa kaupungeissa. Myös Kuopiossa kaupungin oma palvelurakenne tarvitsee järjestöjen antamia täydentäviä palveluita ja vapaaehtoissektoria, vertaistukea ja kuntouttavaa toimintaa.

Toiminnallinen järjestökeskus toisi järjestöjen keskinäiseen yhteistoimintaan jatkuvuutta ja vahvistaisi eri toimijoiden välisen yhteistoiminnan edellytyksiä mm. mielenterveyskuntoutujien terveyden edistämisessä.

Keskus palvelisi vapaaehtoisia ja myös uusia sairastuneita ja neuvoa tarvitsevia asiakkaita. Lailla säädetyn potilaan tiedonsaantioikeuden toteuttamiseen tällainen keskus toisi uusia mahdollisuuksia, kun järjestöjen jo nyt tekemän erittäin merkittävän potilasohjauksen rakenteelliset puitteet olisivat tarpeenmukaiset.

Yhteistoiminnassa osallisina voisivat olla myös oppilaitokset. Tällainen järjestökeskus olisi yhteiskunnan tasolla mielenterveyden edistämistä, se parantaisi mielenterveyden arvoa ja näkyvyyttä sekä estäisi leimaantumista.

Järjestökeskus tukisi virikkeitä tarjoavaa yhteisötoimintaa. Yksilön kannalta merkittävää olisi hyvää mielenterveyttä koskevan ymmärryksen lisääminen.

Ensiksi pitää luoda luottamus Mielenterveysjärjestöjen - potilas- ja omaisjärjestöjen - kanssa tehtävä yhteistyö on erikoissairaanhoidolle välttämätöntä.

Yhteistyö Kuopiossa sai alkunsa projektista, jonka tavoitteina oli auttaa potilasyhdistyksiä löytämään hoitoa ja kuntoutumista tukevia toimintamuotoja, saada aikaan omaistoimintaa eri alueilla yhteistyössä hoitohenkilöstön kanssa sekä tiedottaa potilas- ja omaisyhdistystoiminnasta.

Mukana projektissa oli Mielenterveyden keskusliitto (MTKL) ja Omaiset mielenterveystyön tukena (OMA ry).

Yhteistyö käynnistyi tunnustelun ja tutuksi tulemisen kautta. Alkuaikoina yhdistysasiat koettiin erikoissairaanhoidossa vieraiksi ja etäällä hoitokulttuurista oleviksi. Potilaille ja omaisille ei osattu kertoa yhdistystoiminnasta, koska tietoa ei ollut riittävästi.

Hoitoajat olivat huomattavasti lyhentyneet, ja yhdistyselämällä sairaalan sisällä virkistyksen tuojana ei ollut niin suurta merkitystä. Yhdistykset elivät omaa elämäänsä hoito-organisaation ulkopuolella. Onneksi asetelma ei ole enää tällainen.

Vertaistukea ja omaistoimintaa Hyvät yhteistyömuodot on löydetty ja niiden merkitystä arvostetaan puolin ja toisin.

Ensimmäinen vertaistukeen perustuva masentuneiden ryhmä aloitti syksyllä 1996. Vertaistukiryhmän toisella vetäjistä oli itsellään omakohtainen kokemus mielenterveysongelmista ja selviytymiskeinoista. Ryhmä onnistui tavoitteissaan hyvin. Vertaistuen merkitys yhtenä asiantuntijuuden muotona on kiistaton.

Omaiset ovat myös asiantuntijoita. Mielenterveyspotilaiden omaisten tuen tarvetta ja huolenpitotehtävän vaatimuksia osana omaisen elämäntilanteen kokonaisuutta kuvataan ansiokkaasti laajan, valtakunnallisen projektin raportissa Mielenterveyspotilaiden omaisten hyvinvointi (Nyman ja Stengård, 2001).

Kuopiossa myös omaistoiminta on nykyisin vakiintunutta. Tärkeitä toimintamuotoja ovat omaisillat, yhteiset tapahtumat, luennot sekä keskustelun ylläpitäminen omaisten näkökulmasta.

Toiminta on myös muilla tavoin aktiivista. Siihen kuuluvat ensitietopäivät, järjestöjen esittelypäivät Julkulan, Tarinan ja tästä syksystä alkaen myös Puijon sairaalassa sekä Kuopion psykiatrian keskuksessa (KPK), järjestöjen työntekijöiden vierailut osastoilla, erilaiset ryhmätoiminnot (esim. masentuneiden nuorten vanhempien ryhmä), yhteistyökokoukset ja paikallislehden Mielenliikkeitä - palsta.

Valtakunnallisen mielenterveysviikon tapahtumina järjestettiin myös tänä vuonna Alavan kirkon kynttilätapahtuma itsemurhan tehneiden muistolle sekä perustietoilta. Perustietoillalla oli tällä kertaa erityisen mahtavat puitteet, kun iltaa vietettiin sen 10-vuotisjuhlan kunniaksi kaupungintalon upeassa juhlasalissa.

Mielenterveyden edistäminen on ihmisen omien voimavarojen lisäämistä sekä yhteiskunnan muuttamista sellaiseksi, että elämisen mahdollisuudet paranevat.

Hyvään tulokseen päästään ainoastaan yhteistyöllä. Siinä on jokaisella toimijalla on oma tärkeä osuutensa: asiakkaalla, potilaalla ja kuntoutujalla, omaisilla, järjestöillä ja terveydenhuollon työntekijöillä.

Yhteistyön myötä näkökulmat mielenterveyttä kuormittaviin tekijöihin ja mielenterveyden ongelmiin sekä voimavaroihin ja mielenterveyttä edistäviin asioihin ovat monipuolisemmat. Yhteistyössä voimme myös oppia toisiltamme. Yhteistyössä tarvitaan kaikkia asiantuntijoita.

Kirjoittaja on kuopiolainen filosofian tohtori ja dosentti, joka toimii KYSin psykiatrian tulosalueen ylihoitajana. Hän myös psykiatrian klinikan ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyöverkoston puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Roskia ja hirsiä

Tyytyväisten oppilaiden osaaminen huolestuttaa

Hoitavia käsiä pitäisi lisätä, ei vähentää

Toisen maan kansalaiset

Huuhkajat hautasi menneisyyden haamut, remontoi suomalaisen jalkapallon identiteetin ja sai uskomaan parempaan

SDP:ssä on aika kääntää kokonaan uusi lehti

Empatiaa ei pitäisi unohtaa yt-neuvotteluissa

Joulukuusi-indeksi

Syödään siemenperunoita

Keskustan kova linja nostaa esiin SDP:n sisäisiä kiistoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.