Mielikuva puhtaasta ruuasta on rapautunut

Elintarvikkeiden laatu ja hinta ovat nousseet jälleen kansalaiskeskustelun aiheeksi Suomeksi. Taustalla ovat julkisuudessa esitetyt väitteet lisäaineiden roimasta määrästä ja epäterveellisyydestä. Jotkut asiantuntijat epäilevät, että joissakin elintarvikemainoksissa on jopa huijauksen makua.

Kun tähän soppaan lisätään ruuan hinta, lopputulos on varsin kitkerä. Professori Jyrki Niemi maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta arvioi, että ruuan hinta nousee ainakin viisi prosenttia tänä vuonna (Ylen teksti-tv 25.2.). Syinä ovat maailmanmarkkinahintojen kohoaminen. Ilmiötä ovat vauhdittaneet poikkeukselliset säät eri puolilla maailmaa. Lisäksi raaka-aineilla keinottelu on lisääntynyt.

Keskiverto suomalainen kuluttaja etsii kaupan hyllyiltä hyvää ja herkullista ruokaa. Sen tulisi olla hinnaltaan edullista. Yhtälö on vaikea, jos ruoka valmistetaan laadukkaista raakamateriaaleista ilman lisäaineita. Monien tuotteiden edullinen hinta selittyy sillä, että raaka-aine jotakin muuta, mitä kuluttaja luule sen olevan.

Mielikuva Suomessa syömämme ruoan luotettavuudesta, puhtaudesta ja turvallisuudesta on rapautunut. Ylen Silminnäkijä -ohjelman kertoi hiljattain, että kinkkupizzan kinkku on paljastunut makkara-ainekseksi, lihapullaan on lisätty jauhelihan sijaan siipikarjan nahkaa ja mustat oliivit liotetaan lipeässä ennen väriaineen levittämistä. Hämmennystä aiheuttavia esimerkkejä on paljon.

Yksi iso ongelma ovat lisäaineet. Ne ovat usein epäterveellisiä. Lääkärikunta muistuttaa, että ruoka-aineilla on suuri merkitys ihmisen terveyteen. Terveysammattilaisten mukaan etenkin ruuan makua ja väriä muuttavat tai lisäävät lisäaineet ovat huolestuttavia. Yksi sellainen on aromivahvenne natriumglutamaatti. Ylimääräinen natriumglutamaatti aiheuttaa erilaisia vakavia neurologisia oireita. Ruotsissa sen käyttöä on vähennetty, Suomessa ei.

Elintarviketeollisuus painottaa, että se käyttää laillisia lisäaineita. Tämä on varmasti totta, mutta se ei poista lisäaineilla valmistetun ruuan epäterveellisyyttä. Kuluttajalla on mahdollisuus äänestää asiasta jaloillaan.

Valmispizzat ja muut einestyyppiset elintarvikkeet voisi jättää vähemmälle ja laittaa kotona ruokaa hyvistä ja lisäaineettomista raaka-aineista. Kiireiseltä ihmiseltä tämä ei aina onnistu, mutta ruokailutottumuksia voisi kuitenkin muuttaa terveellisempään suuntaan. Yksi hieno vaihtoehto tässä mielessä on luomu.

Kun elintarvikkeiden hinta nousee, luonnosta saatavien kotimaisten marjojen, sienien, kasvisten ja hedelmien merkitys kasvaa. Puolukka- tai mustikkalitra on lähes ilmainen, jos ihminen vaivautuu itse poimimaan luonnon aarteet metsistä.

Kuluttajalla on mahdollisuus nousta lisäainebarrikadeille. Ihmisten ei ole pakko syödä mitä tahansa. Hyvästä ruuasta voi myös maksaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.