Mielikuvapolitiikkaa

Päättymässä oleva vaalikausi on nyt virallisesti todettu hukkaan heitetyksi. Presidentti Sauli Niinistö ei antanut armoa haastattelussa (Savon Sanomat 15.11.) sen paremmin Jyrki Kataisen (kok.) kuin Alexander Stubbinkaan (kok.) hallituksen toimille, mutta osansa tykityksestä sai myös media.

Niinistön mukaan hallitus myi ainakin kolmeen–neljään kertaan tehneensä kaiken sen, joka on yhä edelleen tekemättä. Tästä seurasi Stubbin hallitukselle tuplarasite: asiat olivat oikeasti tosi huonossa jamassa, mutta mukamas hoidettu pikkuista täytäntöönpanoa vaille.

Niinistön analyysi on linjassa Suomen Kuvalehden selvityksen kanssa. Vuosina 2012–2015 valtion menot ylittävät tulot 28 miljardilla eurolla. Yhteenlasketut säästötavoitteet samana aikana ovat kolme miljardia euroa. Toteutuneet säästöt ovat 0,4 miljardia euroa. Kaavailtuja säästöjä on vielä toteutumatta 2,6 miljardia euroa.

Mielikuvapolitiikkaan kuuluu, että ilo revitään kovin pienistä asioista. Stubb ilakoi ensi vuoden budjetin olevan historiallinen, kun lisävelka on toista vuotta peräkkäin pienempi kuin edellisenä vuotena.

Hallitusta on tosiaan väkisinistutettu kuten Niinistö sanoo. Ensi keväänä on syytä huolehtia, ettei toimettomuus toistu. Siinä huolehtimisessa on iso rooli medialla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.