Mielipide esiin!

Jyväskylässä järjestetään 14.-17. heinäkuuta Half Pride -tapahtuma, jolla pyritään tuomaan esiin seksuaalivähemmistöjä ja heidän oikeuksiaan. Ohjelmassa on kulkue, lavatanssit eli homohumpat ja jumalanpalvelus.

Useat ystäväni suunnittelivat jo useita kuukausia etukäteen osallistuvansa tapahtumaan. Jyväskylässä vastaavan kaltainen tapahtuma on järjestetty edellisen kerran vuonna 2001, joten mistään jokavuotisesta huvista ei ole kysymys.

Valmistautumista viikonloppuun varjosti pelko häiriköinnistä ja mahdollisesta ilkivallasta. Kaikkien mielissä oli edelleen muisto edelliskesän Helsinki Pride -kulkueeseen tehdystä kaasuiskusta.

Setaan kuuluvia ystäviäni ajatus ilkivallasta lähinnä innosti. Onhan entistä hienompaa marssia halki kaupungin ja olla ylpeä itsestään ja identiteetistään huolimatta mahdollisesta ilkivallasta.

Havaittavissa oli monenlaista suhtautumista, jonkinasteisesta marttyyriudesta tappelumentaliteettiin. Huumorilla todettiin, että olisipa hauskaa päästä osoittamaan, että homo osaa tarvittaessa lyödä takaisinkin.

Meitä hengessä mukana olevia heteroita ajatus väkivallan mahdollisuudesta ahdisti. Seksuaalivähemmistöjen asia on sydäntä lähellä, mutta ollaanko sen eteen valmiita vaarantamaan turvallisuus?

Eräs meistä pohdiskeli jopa, olisiko kulkueeseen mahdollista saada oma, selkeästi erotettu osasto homojen kavereille. Näin olisi helppo ilmaista, että tuemme asiaa, vaikkemme itse kuulukaan seksuaalivähemmistöön.

Tällaiset suhtautumistavat aiheeseen laittavat miettimään. Suomessa kansalaisilla on oikeus ilmaista mielipiteensä asiasta kuin asiasta ja järjestää mielenosoituksia, kunhan niille ensin hankitaan asianmukaiset luvat. Puhtaasti lain pohjalta Pride-kulkueeseen ei siis pitäisi liittyä ongelmia. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat Suomen kansalaisia ja heillä on oikeus ilmaista mielipiteensä siinä missä kaikilla muillakin.

Kun seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin liittyvistä asioista äänestetään eduskunnassa, ovat myös perinteisemmän perhekäsitteen kannattajat päässeet ääneen. Tämä on lain pohjalta täysin oikein.

Kuitenkaan yhteiskunta ei toimi vain lain pohjalta, vaan myös ihmisten arvoilla ja asenteilla on painoarvoa. Tästä johtuen täysin laillisella marssilla täytyy varautua väkivallan uhkaan.

Seksuaalivähemmistöjen suhteen ongelma ei ole ainoastaan heidän lainmukaiset oikeutensa, vaan myös muun yhteiskunnan asenne heitä kohtaan. Sekä asenteissa että lainsäädännössä tapahtuu koko ajan edistystä ihmisten ajatusmaailman vapautuessa.

Kysymys kuuluukin, kuinka myös kaikkein vanhoillisimmat saataisiin hyväksymään seksuaalivähemmistöt?

Demokraattisessa kotimaassamme tilanne ei saisi olla se, että ilmaisemalla mielipiteensä joutuu samalla väkivallan uhan alle. Asetelma on sama kuin jo lastentarhassa: kaikista ei ole pakko pitää, mutta ketään ei saa silti lyödä.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston opiskelija Kuopiosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.